Brouwerij: Founders Brewing Company
Regio: USA
Fles: Founders Velvet Rush Barrel Aged, 355ml
Kleur: bruin
ABV: 11.1%

Wiener Melange

Ook de Velvet Rush van Founders, uit Michigan, is een barrel aged bier, maar in dit geval een zogenaamde Imperial Brown Ale. Hij werd gebrouwen met – niet lachen – koffie, chocolade, vanille en melksuiker. Dat lijkt me iets voor na het eten… Hij schenkt een donkerbruin met een beige kraag met kleine belletjes, die snel gaat liggen en een film van zo’n halve cm op het bier laat liggen.

Het lijkt wel een Wiener Melange op steroïden, op de neus! Koffie, chocoladeschaafsel, slagroom en vanille-ijs. Heerlijk!

Volmondig, bijna romig, op meer van hetzelfde met koffie en vanille op kop. Zachter dan verwacht, wat wellicht de naam verklaart. De chocolade maakt langzamerhand plaats voor steeds meer vanille, terwijl de koffie domineert. Chicorei doet zijn intrede. Dit is erg lekker!

In de middellange afdronk krijg ik nog iets bitters van vers geroosterde koffiebonen.

Dit is een heerlijk biertje om te sippen na het diner, terwijl de rest geniet van zijn Dame Blanche of Crème Brûlée. Geef mij maar gewoon een Velvet Rush.

Geproefd door Mark Dermul op 28-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)