Distilleerderij: Braeckman Distillers
Regio: België
Fles: Braeckman Distillers 3 Year Old 2020/2023, First Fill Bourbon Cask #323, 256 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 61.8%

Ananas

Nog een single malt van Braeckman, weliswaar erg jong, maar dan een single cask. Dat betekent ongetwijfeld dat Filip, de master distiller, van mening was dat dit vat excellente kwaliteiten te bieden had, toch? Het betreft een single first fill bourbon cask – nummer #323 – dat gebotteld werd op vatsterkte, namelijk 61.8%. Niet voor broekventjes dus. Erg bleek, moet ik zeggen.

Uitstekende neus op vanille (en nog geen klein beetje ook) en wit fruit (denk appels en peren, maar ook witte aalbessen). Popcorn! Onrijpe ananas, kiwi en potloodslijpsel. Erg aantrekkelijk en fris.

Lekker olieachtig en behoeft helemaal geen water, ondanks het hoge ABV (mits je hem met wat respect benaderd, natuurlijk). Meer van hetzelfde, toegegeven, maar daarom niet minder lekker. De ananas schittert. Iets van bloemsuiker, honing en witte chocolade houdt hem lekker fris, terwijl zoethout en witte peper voor de nodige kruidigheid zorgen. Prima balans!

De afdronk duurt lekker lang, op wit fruit en wederom ananas.

Zonder enige twijfel het lekkerste wat ik al uit Oudenaarde proefde, echt waar. Met dank aan Pieter-Jan Braeckman voor het gulle sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).