Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 12 Year Old Cask Strength, Batch 23, OB 2021, 100% bourbon
Kleur: goud
ABV: 55.9%

100% Bourbongerijpt

De 12 Year Old Cask Strength releases van Springbank zijn populair en met recht en rede. Geen enkele batch heeft me tot hiertoe teleurgesteld en ik ga er van uit dat deze batch, die in 2021 werd gebotteld dat ook niet zal doen. Ik kreeg het sample overigens in de handen gedrukt door mijn goeie vriend Manny. In tegenstelling tot eerdere batches, is deze 23e 100% bourbongerijpt!

De neus begint relatief gesloten, maar een beetje handwarmte helpt hem flink op gang. De typische toetsen van Springbank tekenen present: gras, hooi, aarde, leisteen, een stoffige garage, honing, perzik en overrijpe appels. Iets van mosterd en bijenwas, jute zakken en een zachte zeebries. Ja… dit is op en top Springbank en ik mis de sherrytoetsen absoluut niet. Dit is spirit-driven en toont het DNA van Springbank zonder enige verhulling. Uitstekend! Water toevoegen kan geen kwaad. Dat maakt de fruitige toetsen richting de tropen gaan en dat is ook erg lekker.

Stevige aankomst, lekker olieachtig en kruidig met zachte turf en iets verrassends floraal. Viooltjes? Het werkt prima, hoor. Flink wat honing en zoete boter, zout en roze pompelmoes, perzik en appel. Peper maakt je mond warm. Leisteen, natuurlijk. Lichtjes drogend, maar machtig lekker. De aciditeit spat er af, maar op een goeie manier. Wat lekker! Verdund wordt hij zoeter, fruitiger en speelser.

De afdronk is lang, warm, peaty en een beetje dirty, precies als gehoopt. Vanille en turf op het sterfbed. Als je er wat water aan toegevoegd hebt, is de afdronk minstens even lang, maar wel een pak zoeter met zelfs een snoeperig kantje als van ananaskubusjes en Supermanlogo’s. Zalig.

Absoluut heerlijk, maar vandaag de dag nergens meer te vinden, tenzij je er (minstens!) 250 EUR voor over hebt – en da’s van de pot gerukt, natuurlijk. Dankjewel, Manny.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).