Distilleerderij: Glengyle
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Kilkerran Heavily Peated Batch 8, OB 2023
Kleur: licht goud
ABV: 58.4%

Alcoholisch

Voor de Heavily Peated reeks van Kilkerran wordt een mout gebruikt met een ppm-gehalte van 85. Da’s best al de moeite, hé! Ik had tot op heden enkel Batch 4 geproefd, maar dankzij mijn vriend Benny VDB kan ik nu ook Batch 7 en Batch 8 proeven. Het spreekt bijna voor zich dat ik ze head-to-head proef, toch? Eindigen doen we met Batch 8 die begin dit jaar op de markt verschenen is. Ook deze is een mix van 90% bourbon- en 10% sherryvaten.

Leuke neus, maar een pak alcoholischer dan Batch 7 en daardoor iets minder toegankelijk. De neus is ook minder ‘breed’ als u begrijpt wat ik bedoel. Ik krijg eerder ontbijtgranen, turf en kalk, maar ook appels en peren, een hint van amandelen, witte chocolade en brooddeeg. Nog een hint van citroensap en rozemarijn. Minder uitgesproken dan Batch 7, maar nog steeds erg aangenaam, hoor!

Olieachtig en mondvullend maar tegelijkertijd net iets te scherp om onmiddellijk te bekoren. Ik hap zelfs even naar adem. Eens de speekselklieren hun job gedaan hebben, merk ik wel mooie, zoete toetsen van appels en vanille en opnieuw wat amandelen. De rokerigheid wordt wel verrassend groot en maakt de mond helemaal warm. En dat doet deugd. Een zilt randje verschijnt. De peper en het zoethout zorgen voor een mooie kruidigheid.

De afdronk is wederom middellang en zacht gekruid, maar vooral zoet op appels en vanille.

Verrassend verschillend van de vorige batch (die ik beter vond), maar ook erg goed. Gewoon een tikkeltje te alcoholisch naar mijn gading. Dankjewel, Benny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).