Distilleerderij: Glengyle
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Kilkerran Heavily Peated Batch 7, OB 2022
Kleur: licht goud
ABV: 59.1%

Plasticine!

Voor de Heavily Peated reeks van Kilkerran wordt een mout gebruikt met een ppm-gehalte van 85. Da’s best al de moeite, hé! Ik had tot op heden enkel Batch 4 geproefd, maar dankzij mijn vriend Benny VDB kan ik nu ook Batch 7 en Batch 8 proeven. Het spreekt bijna voor zich dat ik ze head-to-head proef, toch? Beginnen doen we met Batch 7, die een jaar geleden op de markt verscheen. Hij werd samengesteld met 90% bourbon-gerijpte en 10% sherry-gerijpte Kilkerran.

Lekker peaty, natuurlijk, maar tegelijkertijd old school met toetsen van wit fruit en kalk, natte aarde, hooi, vanille en iets wat me aan een schapenstal en rozemarijn doet denken. Maar ook een toast met acaciahoning. Herfstbladeren na een flinke regenbui. Overrijpe peren. Plasticine! Dit is verrassend goed voor zo’n jonge beestje (want de malt is zo’n 5 jaar oud).

Mooi olieachtig en onmiddellijk zowel earthy, peaty als flink gepeperd. Het witte fruit keert weer, maar wordt mooi aangevuld met licht bittere toetsen van pompelmoes. Zelfs een zilt randje en een mespuntje mosterd. Betrekkelijk maritiem, zelfs. Dit is bijzonder lekker.

In de finish, die medium lang is, komt de turfrook nog het best tot zijn recht. Geen medicinale toetsen zoals op Islay, maar de typische Campbeltown turf met zijn zoetzure, minerale en herbale kwaliteiten.

Da’s echt wel een old school toppertje, amai. Merci, Benny.

PS. Hij verdraagt water erg goed!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).