Distilleerderij: Glengyle
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Kilkerran 5 Year Old Heavily Peated, Online Tasting Week, Fresh Oloroso Cask, 1.303 bts
Kleur: oud goud
ABV: 58.2%

Trap

Ah, wie herinnert zich nog die vervelende COVID-periode waarin we vooral online moesten proeven? Glengyle, bekend van de Kilkerran single malt, organiseerde zelfs een heuse online tasting week en daar zat deze 5-jarige zwaar geturfde en op zogenaamde Fresh Oloroso Cask gerijpte Kilkerran malt bij. Ik kreeg het sample cadeau van Jeroen van Care for Craft Spirits, waarvoor dank!

Gebakken ajuin, rum-rozijnen en iets wat me aan bruine suiker doet denken. Dat alles in een jasje van zachte turfrook… da’s de neus van dit jonge beestje in een notendop. Na enkele minuten ademen komen daar nog wat aardse toetsen bij, alsook karamel en licht aangebrande bakboter. Maar laat me daar snel aan toevoegen: het werkt en ruikt heerlijk!

Lekker olieachtig en onmiddellijk flink pikant op chilipepers en kruidnagel. Ja, dit is betrekkelijk jong, als u het mij vraagt, maar het stoort allerminst. Flink wat zoetzure turfrook nu, aangevuld met karamel en citrusfruit en een geweldige umami toets waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Honing probeert wat extra zoets toe te voegen, maar heeft de grootste moeite tegen de scherpe spirit. Peren en pruimen maken het plaatje compleet.

De afdronk is verrassend kort, maar wel lekker. Umami en kruidig met een tikkeltje citroenzeste op het sterfbed.

Dit mag dan wel erg jong zijn, het is tegelijkertijd een flinke trap tegen je tanden.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).