Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Glen Scotia 11 Year Old 2008 Sherry Double Cask Finish Limited Edition, OB 2020, 15.000 bts
Kleur: goud
ABV: 54.1%

Babykots

Voor mij is Glen Scotia altijd een beetje hit or miss, hoewel ik beken dat de laatste releases die ik geproefd heb eerder een hit dan een miss zijn. Blijkbaar doen ze dingen dan toch beter de laatste tijd. In het glas zit een limited release uit 2020, 15.000 flessen sterk: een Glen Scotia 11 Year Old 2008 Sherry Double Cask Finish. Huh? Hij werd gefinisht op zowel oloroso als PX sherryvaten, vandaar. En gebotteld op vatsterkte. Laat ons maar snel aan het proeven gaan.

Ik moet bekennen dat de neus me initieel niet echt kan bekoren. Hij is zelfs een beetje weeïg. Babykots, anyone? Nogal scherp en gebeeldhouwd, als u begrijpt wat ik bedoel. En vooral een Glen Scotia die veel bourbonvatinvloeden vertoont, wat een beetje vreemd is gezien de aard van de release. Tikkeltje vuil, graankoekjes, wit fruit en griesmeelpap. Oh, well, hopelijk beter op smaak.

Hij is alvast olieachtig op de tong. Weer dat vreemde, moutige karakter dat iets vuils herbergt waar ik niet meteen de vinger op kan leggen en enkel kan omschrijven als babykots. U weet wel: de kleine heeft net zijn pap op en moet nog een boertje laten op uw schouder en dat gebeurt niet geheel droog… De sherrytoetsen zijn gelimiteerd tot een verloren gelopen rozijn en eventueel een dadel met goeie wil. Maar het is een moeilijke malt, moet ik bekennen.

De finish is middellang, zoet en zuur tegelijkertijd en in alle eerlijkheid te lang naar mijn goesting.

Dju… dit is weer een miss. Niet echt mijn ding.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).