Distilleerderij: InchDairnie
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: RyeLaw 2017 Single Grain, OB 2022, New Oak Cask Char No 3
Kleur: goud
ABV: 46.3%

Rogge

RyeLaw is best uniek te noemen. Het is een roggewhisky uit Schotland, afkomstig van de InchDairnie Distillery. Een single grain, dus. Op het Spirits in the Sky Festival in Brussel afgelopen november, kon ik kennis maken met oprichter Ian Palmer, die me een heel enthousiast verhaal afstak over zijn geesteskind. Maar… the proof of the pudding is in the eating, toch?

De neus is verrassend zacht met een karrenvracht aan vanille en fudge, gevolgd door de korst van een dubbel gebakken brood, een hint van kaneel en een koffiekoek met kersen op zondagochtend. Aantrekkelijk en heeft niet het minste uitstaans met een Amerikaanse rye whiskey.

De body is wat aan de lichte kant, maar hij blijft wel aantrekkelijk zoet. Snoeperig, bijna. Ook de vanille keert in vol ornaat terug, terwijl iets van gekonfijte appelsienschillen aantreedt, maar het is de mooie, eerder zachte kruidigheid die hem zo elegant maakt. De typische toets van peper die je bij roggewhisky vaak ontdekt, is hier ook vertegenwoordigd, maar op een erg elegante manier. Mooi.

De afdronk is middellang, lekker kruidig en zacht drogend, maar voldoende zoet genoeg om van een prima balans te spreken.

Een Schotse roggewhisky, dat is inderdaad uniek en de smaak is dat ook. Aangename verrassing (afgezien van de prijs).

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).