Distilleerderij: InchDairnie
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: RyeLaw New Make Spirit
Kleur: clear
ABV: 72%

Clean & Droog

InchDairnie is een nieuwe distilleerderij, gebouwd in 2014, met als doel enkele blenders te voorzien van voldoende maltwhisky voor hun producten (met name die van Macduff International zoals Grand Macnish, Lauder’s en Islay Mist). Hun eigen whisky, die ze begrijpelijkerwijs InchDairnie dopen, zullen ze pas in 2029 op de markt brengen, wanneer deze minstens tien jaar gerijpt heeft. Het recept voor de blenders hebben ze Strathenry genoemd, maar daarnaast hebben ze ook hun eigen, unieke graanwhisky op de markt die naar de naam RyeLaw luistert. Alvorens het gerijpte product aan de spreekwoordelijke tand te gaan voelen, proberen we eerst hun new make (die niet commercieel verkrijgbaar is, maar een sample werd gescoord op het Spirits in the Sky festival afgelopen november).

Aantrekkelijke en licht zoetzure neus op pindanoten en bruin brood. Ruw graan. Lekker clean en… gewoonweg erg lekker.

Romig en erg pikant (daar zit het torenhoge ABV natuurlijk voor veel tussen), maar de rogge is onmiskenbaar en de toets van noten keert eveneens weer.

De lange finish maakt mijn mond helemaal droog.

Dit belooft erg veel voor de toekomst en ik ben dus maar wat blij dat ik onmiddellijk hierna het eindresultaat kan proeven, namelijk de RyeLaw 2017 roggewhisky. Bedankt voor het sample, Benny!

Geproefd door Mark Dermul op 02-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).