Bottelaar: Johan Tack
Regio: België
Fles: Tack’Dalmor, Double Mash Barley Wine Dalmore Barrel Aged, 330ml
Kleur: bruin
ABV: 14.8%

Dalmore

Naast de Tack’Tober – die rijpte op Tobermory whiskyvaten – liet Johan zijn Double Mash Barley Wine ook rijpen op vaten van de gerenommeerde whisky distilleerderij Dalmore. Ook deze heeft een best heftig ABV, bijna 15%. Om een bier van zo’n hoog alcoholpercentage te brouwen, is een double mash nodig. Double mash is dus letterlijk te nemen. De eerste (of main) mash bevat vermalen granen terwijl de tweede mash (of cereal mash) zowel uit de ruwe granen bestaat alsook een deel van de eerste mash. Deze laatste kookt minstens een uur en wordt dan toegevoegd aan de eerste mash. Boeiend, niet? Deze Tack’Dalmor schenkt bruin zonder ook maar enige kraag, wat me een beetje teleurstelt, want het ziet er niet uit.

Romige, boozy neus op allerhande donker fruit (denk pruim en dadel, maar ook verse vijg en rozijnen) en kandijsiroop, een hint van vanille en chocolade en café frappé. Heerlijk.

Op smaak is het de kandijsiroop die met de aandacht gaat lopen en de rozijntjes en pruimen een run for their money geeft. Dit is bijzonder zoet en tegelijkertijd stroperig. Lekker? Absoluut, als je het niet erg vind dat het bier volmondig, romig en mierzoet is. Hij is iets zoeter, overigens, dan de Tack’Tober. Ik hou hier wel van.

Donkerzoete, middellange finish op pruimen en kandijsiroop.

Wederom een heerlijk degustatiebier, maar na twee van deze jongens moet je wel eventjes gaan liggen.

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).