Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Tack’Buffalo

Tasting Notes Posted on 20/01/2024 16:30

Bottelaar: Johan Tack
Regio: België
Fles: Tack’Buffalo, Belgian Strong Dark Ale Buffalo Trace Barrel Aged, 750ml
Kleur: bruin
ABV: 9.5%

Buffalo Trace Ale

Ja, we gaan nog even door met de biertjes van Johan Tack, want in de reeks zit ook deze Tack’Buffalo. Heeft niets met de voetbalploeg van Gent te maken, maar alles met het feit dat deze Belgian Strong Dark Ale, gebrouwen in september 2020, 13 maanden lang mocht rijpen op een voormalig bourbon vat van Buffalo Trace. Het werd gebotteld in oktober 2021, schenkt een chocoladebruin met een beide kraag die een film van zo’n halve centimeter op het bier laat staan.

Donkere en zoetzure neus op pruimen, pompelmoes, koffie en chicorei. Van het bourbonvat krijg ik niet bepaald veel door, moet ik zeggen.

De body is aan de lichte kant, maar wel prettig prikkelend. Het bier is nu minder zuur dan op de neus en dus met de nadruk op flink wat zoete toetsen zoals rozijntjes en pruimen. De pompelmoes verdwijnt een beetje naar de achtergrond en maakt plaats voor een zacht bittertje. Ook op smaak kan ik geen enkele bourbon-toets ontwaren.

De afdronk is verrassend kort.

Verre van slecht, maar wat mij betreft één van de minderen goden van deze reeks. Erg vergeetbaar, als u begrijpt wat ik bedoel.

P.S. Voorzichtig als je de fles open maakt. Door oversaturatie gaat de fles flink schuimen en dus moet je er snel bij zijn met je glas.

Geproefd door Mark Dermul op 27-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: Tack’Dalmor

Tasting Notes Posted on 20/01/2024 06:30

Bottelaar: Johan Tack
Regio: België
Fles: Tack’Dalmor, Double Mash Barley Wine Dalmore Barrel Aged, 330ml
Kleur: bruin
ABV: 14.8%

Dalmore

Naast de Tack’Tober – die rijpte op Tobermory whiskyvaten – liet Johan zijn Double Mash Barley Wine ook rijpen op vaten van de gerenommeerde whisky distilleerderij Dalmore. Ook deze heeft een best heftig ABV, bijna 15%. Om een bier van zo’n hoog alcoholpercentage te brouwen, is een double mash nodig. Double mash is dus letterlijk te nemen. De eerste (of main) mash bevat vermalen granen terwijl de tweede mash (of cereal mash) zowel uit de ruwe granen bestaat alsook een deel van de eerste mash. Deze laatste kookt minstens een uur en wordt dan toegevoegd aan de eerste mash. Boeiend, niet? Deze Tack’Dalmor schenkt bruin zonder ook maar enige kraag, wat me een beetje teleurstelt, want het ziet er niet uit.

Romige, boozy neus op allerhande donker fruit (denk pruim en dadel, maar ook verse vijg en rozijnen) en kandijsiroop, een hint van vanille en chocolade en café frappé. Heerlijk.

Op smaak is het de kandijsiroop die met de aandacht gaat lopen en de rozijntjes en pruimen een run for their money geeft. Dit is bijzonder zoet en tegelijkertijd stroperig. Lekker? Absoluut, als je het niet erg vind dat het bier volmondig, romig en mierzoet is. Hij is iets zoeter, overigens, dan de Tack’Tober. Ik hou hier wel van.

Donkerzoete, middellange finish op pruimen en kandijsiroop.

Wederom een heerlijk degustatiebier, maar na twee van deze jongens moet je wel eventjes gaan liggen.

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).