Bottelaar: Johan Tack
Regio: België
Fles: Tack’Tober, Double Mash Barley Wine Tobermory Barrel Aged, 330ml
Kleur: roodbruin
ABV: 14.8%

Tobermory

Een Barley Wine – of gerstewijn – is geen wijn, maar een biersoort met een ABV tussen de 8 en 14% of zelf hoger – zoals in dit geval – en kan dus lekker lang bewaard blijven. Het is een biersoort waarvan de geschiedenis zelfs teruggaat naar de 18e eeuw in Engeland. De term is afkomstig van de periode waarin Engeland en Frankrijk in conflict waren: bier was voor de armen, wijn voor de rijken. Maar de hogere klassen in de UK vonden het hun plicht om de wijn te laten voor wat het was en dus bier te drinken. Brouwers begonnen daarom hun bieren wat meer complexiteit te geven en zo werd de barley wine geboren. Het gistingsproces duurt ook langer dan bij andere bieren, dus hoe lange je hem laat rijpen, hoe beter. Deze Tack’Tober rijpte, zoals de naam al doet vermoeden, op whiskyvaten van de Tobermory distilleerderij op het eiland Mull. Hij schenkt roodbruin met een kleine beige kraag die een film van een halve centimeter op het bier laat staan.

Donkerzoete, romige neus op kandijsuiker en melkchocolade, maar ook gestoofd witloof en chicorei. Ik krijg zelfs een hint van stoofvleessaus. De whisky kan ik nog niet meteen ontdekken, tenzij ik de erg boozy toets hieraan mag toeschrijven. Hoe dan ook, op de neus is dit alvast een voltreffer.

Op smaak gaat dit één, twee, neen, drie stappen verder. Erg romig, plakkerig en volmondig en absoluut geweldig. Zoetzuur op pruimen, grapefruit, melkchocolade, houtkrullen en, jawel, iets wat me aan whisky doet denken. Dat moet dan wel van het Tobermory vat komen, toch?

Oh, wat een mooie finish. Lekker lang, romig, donkerzoet en bevredigend.

Heerlijk degustatiebier!

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).