Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Tack’Tober

Tasting Notes Posted on 19/01/2024 16:30

Bottelaar: Johan Tack
Regio: België
Fles: Tack’Tober, Double Mash Barley Wine Tobermory Barrel Aged, 330ml
Kleur: roodbruin
ABV: 14.8%

Tobermory

Een Barley Wine – of gerstewijn – is geen wijn, maar een biersoort met een ABV tussen de 8 en 14% of zelf hoger – zoals in dit geval – en kan dus lekker lang bewaard blijven. Het is een biersoort waarvan de geschiedenis zelfs teruggaat naar de 18e eeuw in Engeland. De term is afkomstig van de periode waarin Engeland en Frankrijk in conflict waren: bier was voor de armen, wijn voor de rijken. Maar de hogere klassen in de UK vonden het hun plicht om de wijn te laten voor wat het was en dus bier te drinken. Brouwers begonnen daarom hun bieren wat meer complexiteit te geven en zo werd de barley wine geboren. Het gistingsproces duurt ook langer dan bij andere bieren, dus hoe lange je hem laat rijpen, hoe beter. Deze Tack’Tober rijpte, zoals de naam al doet vermoeden, op whiskyvaten van de Tobermory distilleerderij op het eiland Mull. Hij schenkt roodbruin met een kleine beige kraag die een film van een halve centimeter op het bier laat staan.

Donkerzoete, romige neus op kandijsuiker en melkchocolade, maar ook gestoofd witloof en chicorei. Ik krijg zelfs een hint van stoofvleessaus. De whisky kan ik nog niet meteen ontdekken, tenzij ik de erg boozy toets hieraan mag toeschrijven. Hoe dan ook, op de neus is dit alvast een voltreffer.

Op smaak gaat dit één, twee, neen, drie stappen verder. Erg romig, plakkerig en volmondig en absoluut geweldig. Zoetzuur op pruimen, grapefruit, melkchocolade, houtkrullen en, jawel, iets wat me aan whisky doet denken. Dat moet dan wel van het Tobermory vat komen, toch?

Oh, wat een mooie finish. Lekker lang, romig, donkerzoet en bevredigend.

Heerlijk degustatiebier!

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: Ticky Tacky

Tasting Notes Posted on 19/01/2024 06:30

Bottelaar: Johan Tack
Regio: België
Fles: Ticky Tacky, volmout blond, 330ml
Kleur: goudblond
ABV: 6%

Leonie

Als je grootouder wordt zou je het geboortefeest kunnen opfleuren door bij te leggen bij de suikerbonen, maar wat als je gepassioneerd ben door bier? Juist, dan geef je alle well wishers van je kleinkind een goeie pint! Ticky Tacky werd gebrouwen ter ere van de geboorte van Leonie Tack, kleindochter van Johan, de man achter de Tack-biertjes. Speels label, wat ik wel leuk vind. Erg origineel, moet ik zeggen. Het bier schenkt goudblond met een fantastische witte kraag.

Erg frisse neus die me doet denken aan een witbier met perzik. Een fruitige, zoete neus, die erg zomers aandoet en onmiddellijk uitnodigt tot het nemen van een flinke slok.

Zo gezegd, zo gedaan. En dat gaat gevaarlijk vlot naar binnen. De smaak ligt perfect in het verlengde van de neus. Niks complex, gewoon lekker fris en zoet met een zacht bittertje. Het soort bier waarvan ik er op een zonovergoten terras wel een stuk of drie na mekaar naar binnen zou kunnen kieperen. Dorstlessend is het alleszins.

Het vervangen van Leonie’s luier duurt wellicht tien keer zo lang als de afdronk van deze doordrinker, maar we laten het niet aan ons hart komen.

Proficiat, Johan. Lekker fris! Dat je nog vaak opa mag worden, makker!

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).