Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean Quiet Rebels ‘Gordon’, STR Red Wine, ex-Sherry & ex-Rivesaltes, 8.688 bts
Kleur: oud goud
ABV: 48.5%

Mister Manager

Dit is de derde release in de Quiet Rebels reeks van Nc’nean, telkens samengesteld door een medewerker van de distilleerderij. Het begon met de Annabel, genaamd naar oprichter Annabel Thomas, gevolgd door de Lorna, genaamd naar de master distiller Lorna Davidson en nu is het tijd voor de Gordon, genaamd naar Distillery Manager Gordon Wood. Gordon koos voor een malt die werd samengesteld met STR rode wijnvaten, ex-sherryvaten en ex-Rivesaltes vaten. Rivesales is een Franse versterkte dessertwijn uit de Longuedoc-Rousillon, een zogenaamde vin doux naturel.

Laat ik al beginnen met te zeggen dat je hem best 5 minuten laat ademen in het glas. Dan ontwikkelt hij een veel grotere complexiteit dan verwacht. Het begint relatief eenvoudig, maar al snel verschijnen er mooie toetsen van rood fruit (denk aardbeien en rode bessen), pomme d’amour, bruine suiker en een handjevol noten. Marsepein wordt plots heel groot. Rozijntjes verschijnen op de achtergrond. Een zachte kruidigheid. Ik zei het al: verrassend complex (mits je hem de tijd gunt).

Op smaak is hij een pak minder zoet dan de neus aankondigde. Hij krijgt hier naast het rode fruit en de bruine suiker nu ook wat zure en bitterzoete toetsen als van pompelmoes en walnoten, aangevuld met allspice en een hint van oloroso sherry. De noten komen achteraf. Zacht drogend. Mooi, maar kan de belofte van de neus niet helemaal waarmaken.

De afdronk is relatief lang, op zachte tannine en kruiden met een aangename toets van donker fruit op het sterfbed.

Een buitenbeentje, alweer, hoewel ik de vorige twee edities meer kon appreciëren. Trouwens, dit is wel een geweldige HR retention policy, niet? En uit het aantal flessen in deze reeks mag ook duidelijk blijken dat de populariteit van Nc’nean stijgt. Annabel kreeg 4.504 flessen, Lorna al 7.560 en Gordon 8.688.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).