Distilleerderije: Rounagle
Regio: Frankrijk
Fles: Armagnac 36 Year Old 1986/2023 Grape of the Art, Cask #78, 289 bts
Kleur: brons
ABV: 51.3%

Droog

Ik vind het moeilijk om mijn hoofd in de juiste plaats te krijgen, want deze Armagnac werd reeds gedistilleerd in 1986, het jaar waarin ondergetekende net 16 geworden was en zijn eerste en enige bromfiets in het verkeer bracht. Als 16-jarige kon drank mij absoluut niet bekoren, wat vandaag wel heel anders is. Rounagle is een minder bekend huis, een tikkeltje ten noorden van Condom (what’s in a name) en dus in de regio Armagnac-Ténarèze. Niet minder dan 36 (!) jaar lag dit vat te rijpen. Ik durf dit al liquid history te noemen.

De neus is op z’n zachts gezegd succulent te noemen. Kandijsuiker, bergamotolie, Café Noir koekjes, mandarijntjes, pijptabak en een prachtige hint van verkoold hout. Prachtig.

Hij komt stevig binnen, moet ik zeggen. Donkerzoete en fruitige toetsen worden ondersteund door een flinke kruidigheid. Denk peper, kruidnagel en iets van chicorei. Wordt midpalate flink droog.

De lange, warme afdronk – waarbij het fruit nu toch de duimen moet leggen voor de kruiden – laat je mond helemaal droog achter.

Wederom een geweldige vatselectie van de jongens uit Stuttgart.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).