Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Armagnac-Ténarèze Rounagle 36 Year Old 1986 Grape of the Art

Tasting Notes Posted on 14/01/2024 16:30

Distilleerderije: Rounagle
Regio: Frankrijk
Fles: Armagnac 36 Year Old 1986/2023 Grape of the Art, Cask #78, 289 bts
Kleur: brons
ABV: 51.3%

Droog

Ik vind het moeilijk om mijn hoofd in de juiste plaats te krijgen, want deze Armagnac werd reeds gedistilleerd in 1986, het jaar waarin ondergetekende net 16 geworden was en zijn eerste en enige bromfiets in het verkeer bracht. Als 16-jarige kon drank mij absoluut niet bekoren, wat vandaag wel heel anders is. Rounagle is een minder bekend huis, een tikkeltje ten noorden van Condom (what’s in a name) en dus in de regio Armagnac-Ténarèze. Niet minder dan 36 (!) jaar lag dit vat te rijpen. Ik durf dit al liquid history te noemen.

De neus is op z’n zachts gezegd succulent te noemen. Kandijsuiker, bergamotolie, Café Noir koekjes, mandarijntjes, pijptabak en een prachtige hint van verkoold hout. Prachtig.

Hij komt stevig binnen, moet ik zeggen. Donkerzoete en fruitige toetsen worden ondersteund door een flinke kruidigheid. Denk peper, kruidnagel en iets van chicorei. Wordt midpalate flink droog.

De lange, warme afdronk – waarbij het fruit nu toch de duimen moet leggen voor de kruiden – laat je mond helemaal droog achter.

Wederom een geweldige vatselectie van de jongens uit Stuttgart.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Armagnac: Bas-Armagnac Darroze 30 Year Old 1986

Tasting Notes Posted on 14/01/2024 06:30

Distilleerderij: Darroze
Regio: Frankrijk
Fles: Bas-Armagnac Darroze 30 Year Old 1896/2016
Kleur: brons
ABV: 47.8%

Flan Karamel

De Armagnac van Darroze wordt in Roquefort gestookt, ten zuiden van Bordeaux, en te slapen gelegd tot wanneer hij als ‘klaar’ wordt geacht. In dit geval was dat in 2016. Hij werd gestookt van druiven die afkomstig zijn van Domaine de Barrigos, alvorens maar liefst drie decennia met rust gelaten te worden in de ‘chai’. Dit wordt zonder enige twijfel genieten.

Erg mooie, zoete neus op Flan Karamel en gekonfijt fruit met de allereerste hints van rancio, terwijl houtlijm en pruimen op de achtergrond verschijnen. Een hint van ahornsiroop en groene tuinkruiden. Dit is erg goed.

Volmondig en olieachtig, doch onmiddellijk wat drogend op de tong. Gekonfijte appelsien, abrikozen en een warme toets van het hout. Redelijk vurig, als ik eerlijk ben. Maar wel bijzonder goed, hoor.

De afdronk is best magnifiek te noemen: lang, kruidig en erg gebalanceerd.

Mijn eerste kennismaking met Darroze is een voltreffer! Dankjewel voor het sample, Rony.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).