Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 31 Year Old 1991/2023 Whisky Sponge, Decadent Drinks, 2nd Fill Barrel, 179 bts
Kleur: licht goud
ABV: 53.6%

Charisma

Whisky Sponge – AKA Angus McRaild – is een innemend man met een geweldig gevoel voor humor en een bijzonder gave met woorden. Zo bottelde hij met Decadent Drinks dit vat Auchentoshan uit 1991 – een flinke 31 jaar oud, dus! – met de woorden ‘If you are a fan of Auchentoshan, please be aware, this whisky may have too much flavour and charisma for you’. Het is wellicht de beste Auchentoshan die hij ooit proefde, vooral te danken aan het feit dat hij zo on-Auchentoshan is. Zijn woorden, niet de mijne. Desalniettemin kon ik het natuurlijk niet nalaten hier twee flesjes van te bestellen: eentje voor de immer groeiende verzameling en eentje om meteen open te trekken. Een verjaardagsgeschenk aan mezelf, zeg maar.

Hoewel het florale en grassige karakter van Auchentoshan meteen herkenbaar is, onderscheidt deze malt zich vooral door een erg innemende waxiness die me meteen nog eens naar het label doet kijken. Dit is toch 1991 en niet 1961, right? Een ûberfruity profiel begroet mijn neusvleugels. Denk Jonagold appels, Doyenné du Comice handperen, groene banaan, sappige perzik, blauwe bessen, ananas, honingmeloen en Hedelfinger kersen. In dat opzicht is het label perfect ontworpen.

Ook op smaak is hij bijzonder waxy waardoor hij me echt aan de betere blends uit de jaren ’60 van de vorige eeuw doet denken. Nog steeds erg fruitig, maar nu met de nadruk op limoen en witte pompelmoes. Wat tuinkruiden treden bij, alsook gekonfijte gember en een hint van walnoten. Wordt vanaf de tweede slok een beetje decadent, all over the place, zoals feestjes in de Swinging Sixties moeten geweest zijn.

De afdronk is lekker lang waarbij het fruit langzaam maar zeker wegebt om plaats te maken voor zesty toetsen en wat kardemom.

On-Auchentoshan zou ik deze niet noemen, want het DNA is kristalhelder (voor mij, althans). Maar ik ben het wel met Angus eens dat dit een malt is die bijzonder veel smaak en charisma vertoont. Hij duikelt zomaar mijn top 3 van dit jaar binnen, kijk eens aan!

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-12-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).