Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 13 Year Old 2007/2021 Artist Collective 5.6, La Maison du Whisky, Sherry Butt 1st Use
Kleur: mahonie
ABV: 48.0%

Wenskaart

Deze donkere Auchentoshan – een vatting van twee vaten – stond al twee jaar te blinken in mijn verzameling, maar aangezien ik maar één fles had gevonden, ging ze niet open. Fast forward naar november 2023 waar ik in Gistel een tasting host en één van de proevers – Kobus – deze fles had meegebracht omdat hij ze in het bijzijn van de Toshan Man wilde proeven. Een eer die ik niet afsloeg. En na het proeven wist ik: daar moet ik nog een fles van te pakken zien te krijgen om ze zelf te kunnen openen! Da’s ondertussen gebeurd en nu neem ik de tijd om ze nog eens op mijn gemak grondig aan de spreekwoordelijke tand te voelen.

Het eerste wat me opvalt – en wat ik erg, erg prettig vind – is dat het DNA van Auchentoshan onmiddellijk herkenbaar is. Licht floraal, citroengras en die tripel gedistilleerde subtiliteit. Maar uiteraard wordt dit erg mooi omfloerst door heerlijke sherrytoetsen met pruimen en dadels, rozijntjes en zelfs wat mokka op de uitnodigende neus. Overrijpe perzik en wat abrikozen treden bij, terwijl een zachte funky toets als van sojasaus en nieuwe sneakers nog even de puntjes op de ‘i’ komen zetten. Geweldige neus, echt waar!

Op smaak is het een kleine sherrybom met zoete toetsen van donker fruit à la pruimen en vijgen, maar ook chocolade en zelfs wat pruimtabak. Ook wat honing en mokka, maar ook hier wat sojasaus en iets van pruimtabak. Ligt mooi in het verlengde van de reeds uitstekende neus. En ik moet zeggen dat het bescheiden ABV hem deugd doet. Dit is bijzonder drinkbaar.

De finish is heerlijk lang, warm op toffee en zoete sherry toetsen.

Uitstekende vatselectie van La Maison du Whisky in hun Artist Collective-reeks. Het label is van de hand van de Franse kunstenaar Théo Guinard en kreeg de naam Carte de Voeu – oftewel Wenskaart – mee.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).