Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 9 Year Old 2014/2023 Old Particular, Douglas Laing for Drankenhandel GOS, refill barrel #DL17384, 203 bts
Kleur: licht goud
ABV: 59.0%

GOS

Drankenhandel GOS is een whiskyshop in Heers – voor mij niet bepaald bij de deur, maar ze verzenden ook, dus was het een koud kunstje om twee flesjes hiervan naar Gentbrugge te krijgen. Het betreft een jonge Auchentoshan van een refill barrel die speciaal voor hen werd gebotteld in de Old Particular reeks van Douglas Laing.

Limoen, overrijpe peer, citroengras en witte chocolade: da’s de neus van deze jongeling in een notendop. Erg clean en erg toegankelijk, precies zoals ik van mijn favoriete Lowlander op een bourbonvat verwacht. Prima.

Mooi olieachtig en, ondanks het hoge ABV, perfect toegankelijk. Meer wit fruit, maar nu met een mooi kruidig randje: witte peper, zoethout, kruidnagel en zelfs mosterdzaad. Het citroengras keert weer en de malt krijgt midpalate zelfs een snoeperige kwaliteit als van citroenlollies. Ik lust dit wel!

De afdronk is eerder kort, maar bevredigend, op wit fruit, romige witte chocolade en kardemom.

Mooie vatselectie van Ruben en zijn team. Ik ben blij dat ik hier drie flesjes van te pakken heb gekregen. Dankjewel voor het sample, Rony, die deze prettige molen in gang gezet heeft en dankjewel Ruben voor het mooie pretpakket dat ik mocht ontvangen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-12-2029
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).