Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 12 Year Old 2011/2023 Distillery Exclusive, Virgin Oak #2564
Kleur: brons
ABV: 58.1%

Birthday Dram

JBJ, oftewel James Pithie, Berry van Rijsewijk en Joren Nuyts, trokken in november rond in het Beloofde Land en kwamen met niet minder dan 9 distillery exclusive bottelingen terug naar huis, die ze presenteerden in een geweldige tasting op 30 november. Ik kon er helaas niet bij zijn, maar werd die avond wel overstelpt met berichten waarin één bepaalde fles werd uitgelicht. Ik had al snel door dat het afgesproken werk was en dat de jongens mij wat plaagden, maar gelukkig waren er ook een paar goeie zielen bij die er voor zorgden dat ik toch een sample te pakken kreeg. Het gaat om een Auchentoshan die 12 jaar lang rijpte op virgin oak en als distillery cask wordt (werd?) verkocht in de distilleerderij. Ik proef hem met plezier ter ere van mijn verjaardag!

Intens kruidige en zoete neus op mokka, kruidnagel, kaneel en opgelegde rozijnen, gekonfijte bloedappelsien en ananas op de BBQ. Na enkele minuten verzacht de boel richting apfelstrüdel, roggebrood en iets van potloodslijpsel. Erg aangenaam.

Erg stevige aanzet op kruidnagel, zwarte peper en wat anijs. Zelfs wat gember komt zich moeien. Eens die kruidigheid wat geblust wordt, komt er een flinke fruitsla naar voor. Appels, perzik, abrikoos, bloedappelsien en stukjes mandarijn. En het geheel is overgoten met een flinke dosis ahornsiroop. Een tikkeltje floraal en lekker zoet.

Deze malt blijft maar geven, zelfs in de lange, kruidige en donkerzoete afdronk.

Jonge krachtpatser van mijn geliefde Lowlander. Bedankt, Benny & Benny, dit maakte mijn dag goed! Happy Birthday to me!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).