Bottelaar: Rasta Morris
Regio: Marie-Galante
Fles: Bielle 20 Year Old 2002, Rasta Morris 2022, cask #RM029, 57 bts
Kleur: brons
ABV: 49.4%

Buitengewoon

Hola, wat krijgen we nu? Dit is zonder enige twijfel de oudste Bielle die ooit gebotteld werd. En uiteraard is het Rasta Morris die deze stunt voor zijn rekening neemt. Ocharme 57 flesjes zijn er beschikbaar, kun je nagaan. Wel erg duur, maar dat hoeft niet te verbazen. En aangezien Bielle mijn favoriete rum is én ik de flessen van Rasta Morris verzamel, kon ik niet anders dan mijn spaarpotje open breken. En wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb.

OMFG… dit is buitengewoon, zelfs voor een Bielle. Zoet en een tikkeltje funky tegelijkertijd met abrikozen, zoethout, jasmijnthee en kampernoelies, maar ook een kleerkast met oude jassen op zolder. Zilverpoets, eekhoorntjesbrood, Sirop de Liège en potaarde. Het lederen interieur van een oude racewagen. Komt zelfs aardig in de buurt van een oude, ietwat vuile Armagnac. Bui-ten-ge-woon!

Lekker plakkerig op de tong. En weer die mooie funky toets. Flink wat abrikozen en nu ook perziken en rozijnen, met wat pruimtabak op de achtergrond. Een bijzonder frisse lift van menthol die een verrassende toets van gekonfijte bloedappelsien voorafgaat. Zoethout komt groots opzetten. Wat een machtige Bielle, zelfs voor een Bielle.

De afdronk duurt een eeuwigheid en is nog niet lang genoeg naar mijn gading.

Dit is het rum-equivalent van Napels zien. Toegegeven, met een prijskaartje van 850 EUR voor een flesje is het geen rum die je zomaar even op tafel zet en met vrienden deelt (tenzij je een vette bankrekening hebt), maar het is wel één van de lekkerste rums die ik ooit al proefde. En je krijgt er bovendien een mooi kistje bij (oké, dat laatste is sarcastisch bedoeld).

93/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-12-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).