Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig 10 Year Old 2013/2023 The Whisky Jury, Bourbon Barrel #201323, 269 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 64.1%

Meer dan de Standaard

De nieuwe labels met de herinterpretaties van oude meesterwerken zijn geniaal, toch? Dit is een jonge Laffie van The Whisky Jury, gebotteld op een heuse 64.1% (wat toch een beetje doet vermoeden dat deze spirit op meer dan de standaard van 63.5% op vat ging, niet?). Aan de slag!

Ah, Laphroaig pur sang op de neus. Assen, turf, teer, scheepstouw en wat plasticine. Daaronder, maar relatief goed verscholen, nog wat vanille en groene banaan. Nog wat boerderijgeuren en een beetje gerookte ham en het plaatje is compleet.

Uiteraard komt hij lekker stevig binnen, maar water is overbodig. Lekker brak en zoet tegelijkertijd met enerzijds zout water, zeewier en andere maritieme toetsen en anderzijds banaan en citrusfruit. Lekker kruidig, dat wel. De rook wordt plotsklaps erg groot en maakt de mond helemaal warm. Hoe gezellig, tijdens deze periode van het jaar!

De finish is middellang, brak, assig en simpelweg heerlijk (als je van dit profiel houdt, zoals ik).

Textbook Laphroaig. Mijn enige punt van kritiek is de prijs. 220 EUR ophoesten voor een 10-jarige Laffie is te veel van het goede voor me. De Williamson releases van enkele jaren geleden waren ocharme 80 EUR. What happened? Met dank aan Care for Craft Spirits voor het gulle sample.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).