Bottelaar: The Roots
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Secret Highland 42 Year Old 1978/2020/2023, Refill Sherry Butt #T30154, 221 bts
Kleur: oud goud
ABV: 43.6%

TmTn

De nieuwste release van The Roots, deskundig geselecteerd door Joren Nuyts, is een beetje een enigma. Hij werd gestookt in 1978 en gebotteld in 2023 en toch is hij maar 42 jaar oud. Dat komt omdat hij reeds in 2020 ‘disgorged’ werd, wat zoveel betekent als ‘van het vat gehaald, maar nog niet gebotteld’ (maw overgeheveld naar een plastic of stalen container), waardoor de rijping stopt. Waar hij dan de laatste drie jaar gezeten heeft blijft een goed bewaard geheim. De distilleerderij is een minder goed bewaard geheim, want de tomaten op het label spreken boekdelen. Een goeie verstaander… Ik proefde hem voor het eerst op een erg leuke tasting in hartje Gent en moest niet eens smeken om nog een extra sample voor het blog. Bedankt, Jeroen!

Delicate doch succulente neus op al het tropische fruit dat je van een oudje van dit huis mag verwachten. Een heerlijke mix van zowel gedroogd als sappig tropisch fruit met mango, papaya, kiwi, banaan en ananas op kop. Daar mogen nog wat appels en peren uit de Europese boomgaard bij ook. Amper een spoortje eik. Bijzonder zacht gekruid. Erg verleidelijke neus!

Heerlijk olieachtig op de tong, bijna romig. Nu toch iets meer kruidigheid, maar zeker niet dominant. De eik speelt hier geen tweede maar vijfde viool. Eerst komt er nog een heel orkest van tropische vruchten die je doen watertanden. Geen tomaat te bespeuren. Vanaf de tweede slok is het GnTn… sorry, dat moest Genieten zijn (ja, met hoofdletter; komaan mensen, makkelijker kan ik het echt niet maken).

De afdronk is lekker lang, geweldig fruitig en licht drogend naar het einde toe.

Goh, dit is één van de hoogtepunten van het jaar, hoor. Wat een kanjer van een TmTn! Gedurfde selectie ook van Joren, want wie durft er vandaag de dag nog een malt uit de 1970s op de markt brengen? Ik hoorde links en rechts dat de kostprijs heftig is – 700 EUR – maar als je een officiële release van dit goedje zou willen, zou je dat het 4-voudige kosten. Just sayin’.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).