Brouwerij: Brambrass
Regio: België
Fles: Brambrass Soon May the Wellerman Come Stout, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 12%

Kandijsiroop

Brambrass is de micro-brouwerij van Bram Nuydts uit Zwevegem. Zelf noemt hij het een gyspy brewery. Zijn stout werd gemaakt van Pale Ale, Dark en Chocolate Malt, bruine haver en kandijsiroop, met Tomahawk hop. De magie vond plaats met New World Strong Ale gist en tot slot werd hij gerijpt op  Weller Bourbon Barrels van de Buffalo Trace Distillery. Echt een biertje naar de hand van mijn goeie vriend Wouter. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat hij me dit flesje in de hand drukte. Hij schenkt gitzwart met amper een kraag; enkel een erg dunne, donkerbruine schuimlaag blijft op deze stout achter.

Heerlijk zoet, volledig volgens verwachting, op kandijsiroop, bourbon en zelfs iets van rum. Er zit zelfs een kruidig randje aan. Heerlijk romig, ook.

Hola, waar is mijn lepel? De eerste slok geeft me al onmiddellijk het gevoel dat ik dit glas kan uitlepelen, zo romig is hij! Lekker snoeperig zoet op kandijsiroop, cuberdons, pure chocolade en een karrenvracht aan karamel met een lekker boozy kantje dat ik aan de bourbonvat toeschrijf. Goh, dit is weer zo’n vloeibaar dessert en dat van eigen bodem. Kudos!

Pas in de finish proef ik ook wat bittere toetsen als van chicorei en tannine van het hout. Maar alles is wel erg mooi in balans.

Heerlijk! Proef hem terwijl je naar het bekende zeemanslied luistert. Aanrader!

Geproefd door Mark Dermul op 31-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)