Brouwerij: Galea
Regio: België
Fles: Galea Antwerp Barrel Aged, Brandy Vanilla barrels Russian Imperial Stout
Kleur: zwart
ABV: 14%

Moddervet

Galea is een craft brewery uit Brasschaat, nabij Antwerpen, die al een aantal leuke biertjes op de markt heeft gebracht en daarmee zelfs al wat prijzen in de wacht heeft gesleept. Ik proef de Antwerp Barrel Aged, een Russian Imperial Stout die 6 maanden op Brandy Vanilla barrels gelagerd werd en dan gebotteld op een heuse 14% ABV! De mout werd geleverd door Dingemans, het beer werd dan nog aangevuld met geroosterde koffiebonen van Crossroast (ook uit Antwerpen) en dan aangevuld met cacao- en vanillebonen en wat verse kaneel, alvorens dus op die speciale Brandy Vanilla vaten te gaan. Hij schenkt gitzwart met een beige kraag van fijne bellen die lang overeind blijft. Mooi!

Donkerzoete neus op chocolade en vanille, koude koffie en appelmoes. Erg, erg romig! Een toets van aarde. Maak daar gerust modder van. Ik ben nu al verkocht.

Hola! Vol en vet. Moddervet (ziet u wat ik daar deed, Noorderburen?). Zalig zoet (maar ook weer niet te…) en romig op meer van hetzelfde, maar aangevuld met een onmiskenbare toets van Café Noir koekjes en kaneel. Vanille steekt midpalate de kop op en gaat domineren, maar je hoort mij zeker niet klagen, hoor.

De afdronk is lang met een zuurtje en een bittertje. Zo mooi.

Okay, da’s een indrukwekkende stout. Aanrader. Dankjewel voor dit leuke flesje, Benny!

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).