Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Nerdbrewing Brute Force

Tasting Notes Posted on 22/12/2023 16:30

Brouwerij: Nerdbrewing in collab met Emperor’s Brewery
Regio: Zweden
Fles: Nerdbrewing Brute Force Imperial Stout, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 13.3%

May the Stout be with you!

Het Zweedse Nerdbrewing uit Malmö ontwikkelde deze Imperial Stout in samenwerking met Emperor’s Brewery uit Newbold (UK) en werd Brute Force genoemd. Als Star Wars fan kan ik niet anders dan dit een leuk flesje vinden, toch? Eerder proefde ik al hun Yoda Condition (die ik van mijn makker Wouter kreeg, net als dit flesje) en die vond ik erg leuk. Die zat op 12.5%, deze doet daar nog een schepje bovenop: 13.3%. Op het label, waar overigens de Death Star uit Return of the Jedi op prijkt, lees ik nog dat er zowel gemoute gerst als gemoute tarwe in de mix ging. Hij schenkt zo zwart als de kont van Darth Maul en de schuimkraag met de kleur van de pels van een Ewoks verdwijnt relatief snel, maar laat wel een mooie film op de stout staan.

Koffie, noten, geroosterde kastanjes, koskosnoot, gekarameliseerd witloof, mokka, chocomelk, nougat en flink bittere origine chocolade… Deze neus is bijzonder verleidelijk, net als de Dark Side of the Force.

Hola! Da’s zo stroperig en zoet dat ik even denk dat ik kandijsuiker naar binnen kap – maar dan wel op steroïden. Boozy en snoeperig, een vloeibaar dessert. De chocomelk en koffie keren weer, besprenkeld met kaneel. Midpalate iets van marsepein. Bounty, maar dan in de pure chocolade! Echt waar, de kokostoets is onmiskenbaar. Dit is een kerstbiertje met flink wat midi-chlorians. Ik vind hem zelfs nog iets beter dan de Yoda Condition.

De afdronk is zijn forté – of moet ik nu Force zeggen? – met een prachtige bitterheid van koffie en chicorei, aangevuld met flink wat chocomelk en kokosnoot.

Wow! Als je na een heerlijke maaltijd overweegt om een crème brûlée of een Dame Blanche te bestellen, zorg dat dat je dit biertje er naast kan zetten. May the Stout be with you! Dank je wel, Wouter!

Geproefd door Mark Dermul op 31-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Bier: Galea Antwerp Barrel Aged Brandy Vanilla Barrels Russian Imperial Stout

Tasting Notes Posted on 22/12/2023 06:30

Brouwerij: Galea
Regio: België
Fles: Galea Antwerp Barrel Aged, Brandy Vanilla barrels Russian Imperial Stout
Kleur: zwart
ABV: 14%

Moddervet

Galea is een craft brewery uit Brasschaat, nabij Antwerpen, die al een aantal leuke biertjes op de markt heeft gebracht en daarmee zelfs al wat prijzen in de wacht heeft gesleept. Ik proef de Antwerp Barrel Aged, een Russian Imperial Stout die 6 maanden op Brandy Vanilla barrels gelagerd werd en dan gebotteld op een heuse 14% ABV! De mout werd geleverd door Dingemans, het beer werd dan nog aangevuld met geroosterde koffiebonen van Crossroast (ook uit Antwerpen) en dan aangevuld met cacao- en vanillebonen en wat verse kaneel, alvorens dus op die speciale Brandy Vanilla vaten te gaan. Hij schenkt gitzwart met een beige kraag van fijne bellen die lang overeind blijft. Mooi!

Donkerzoete neus op chocolade en vanille, koude koffie en appelmoes. Erg, erg romig! Een toets van aarde. Maak daar gerust modder van. Ik ben nu al verkocht.

Hola! Vol en vet. Moddervet (ziet u wat ik daar deed, Noorderburen?). Zalig zoet (maar ook weer niet te…) en romig op meer van hetzelfde, maar aangevuld met een onmiskenbare toets van Café Noir koekjes en kaneel. Vanille steekt midpalate de kop op en gaat domineren, maar je hoort mij zeker niet klagen, hoor.

De afdronk is lang met een zuurtje en een bittertje. Zo mooi.

Okay, da’s een indrukwekkende stout. Aanrader. Dankjewel voor dit leuke flesje, Benny!

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).