Brouwerij: Nerdbrewing in collab met Emperor’s Brewery
Regio: Zweden
Fles: Nerdbrewing Brute Force Imperial Stout, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 13.3%

May the Stout be with you!

Het Zweedse Nerdbrewing uit Malmö ontwikkelde deze Imperial Stout in samenwerking met Emperor’s Brewery uit Newbold (UK) en werd Brute Force genoemd. Als Star Wars fan kan ik niet anders dan dit een leuk flesje vinden, toch? Eerder proefde ik al hun Yoda Condition (die ik van mijn makker Wouter kreeg, net als dit flesje) en die vond ik erg leuk. Die zat op 12.5%, deze doet daar nog een schepje bovenop: 13.3%. Op het label, waar overigens de Death Star uit Return of the Jedi op prijkt, lees ik nog dat er zowel gemoute gerst als gemoute tarwe in de mix ging. Hij schenkt zo zwart als de kont van Darth Maul en de schuimkraag met de kleur van de pels van een Ewoks verdwijnt relatief snel, maar laat wel een mooie film op de stout staan.

Koffie, noten, geroosterde kastanjes, koskosnoot, gekarameliseerd witloof, mokka, chocomelk, nougat en flink bittere origine chocolade… Deze neus is bijzonder verleidelijk, net als de Dark Side of the Force.

Hola! Da’s zo stroperig en zoet dat ik even denk dat ik kandijsuiker naar binnen kap – maar dan wel op steroïden. Boozy en snoeperig, een vloeibaar dessert. De chocomelk en koffie keren weer, besprenkeld met kaneel. Midpalate iets van marsepein. Bounty, maar dan in de pure chocolade! Echt waar, de kokostoets is onmiskenbaar. Dit is een kerstbiertje met flink wat midi-chlorians. Ik vind hem zelfs nog iets beter dan de Yoda Condition.

De afdronk is zijn forté – of moet ik nu Force zeggen? – met een prachtige bitterheid van koffie en chicorei, aangevuld met flink wat chocomelk en kokosnoot.

Wow! Als je na een heerlijke maaltijd overweegt om een crème brûlée of een Dame Blanche te bestellen, zorg dat dat je dit biertje er naast kan zetten. May the Stout be with you! Dank je wel, Wouter!

Geproefd door Mark Dermul op 31-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)