Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 10 Year Old 2011/2021 First Cask for WIN Dranken BV, Hogshead
Kleur: vol goud
ABV: 56.2%

Atelier

WIN – oftewel Whisky Import Nederland – selecteert bij tijd en stond een leuk single cask. In 2021 lanceerden ze deze jonge Caol Ila op vatsterkte. Dankzij Robin S, een collega liefhebber, kon ik een sample te pakken krijgen. Hij zei ‘deze moet je proeven, echt goed!’ en ik antwoordde ‘bezorg mij een sample, I’ll be the judge of that’. Grapje. Maar het sample werd bezorgd en dus ga ik aan het proeven.

De neus is verrassend zoet op appelmoes, perzik en boterbabbelaars. Hoewel de zachte turf onmiskenbaar is, speelt hij toch duidelijk tweede viool. Limoen komt flink opzetten na enkele minuten. Assen en een zachte walm van diesel maken het plaatje compleet. Op de neus is dit alvast erg, erg aangenaam.

Hij is lekker olieachtig en mondvullend en offreert in eerste instantie vooral zoet fruit. Appels, perzik, abrikoos en zelfs wat appelsien. Dit wordt gevolgd door stevige toetsen van woodsmoke, brak water en wat houtkrullen, alsof ik in het atelier van een meubelmaker sta. Honing versus turf, het is echt de moeite.

Lang, zoet, peaty, op appels en peren, maar ook wat citrus: dat is de afdronk van deze heerlijke Caol Ila in een notendop.

Let’s face it: er bestaat geen slechte Caol Ila. Robin heeft gelijk, deze is inderdaad echt goed. Dankjewel, makker!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).