Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 2010, The Firkin Islay, Marsala Cask #SC21
Kleur: vol goud
ABV: 48.9%

Haribo

De Firkin Whisky Company wordt geleid door Michael Collings. Deze naam doet wellicht niet meteen een belletje rinkelen, maar de man verdient het grootste respect, want hij heeft meer dan 50 jaar ervaring in de whisky business, vooral opgedaan bij Diageo. Ik ga u een paar geheimpjes verklappen over meneer Collilngs: hij is de bedenker van de Johnnie Walker Blue Label, stond mee aan de wieg van de Classic Malts reeks, pionierde met de Johnnie Walker Green Label pure malt en kwam tevens op de proppen met het idee voor de Distillers Editions van de klassiekers… toen hij op pensioen ging… ging hij niet op pensioen. Zijn passie leidde ertoe dat hij de Firkin Whisky Company oprichtte, waarmee hij al menig malt gebotteld heeft. Ik proef vandaag de Firkin Islay, een Caol Ila uit 2010 die op een Marsala vat gerijpt heeft.

Hola, dit is een erg mooie neus. Ik krijg enerzijds de typische toetsen die ik met Caol Ila associeer, zoals wit fruit, citrustoetsen en zachte turf, maar dit wordt prima aangevuld met steak op de BBQ, pruimtabak en sappige abrikozen. Dat laatste moet wel van het Marsala-vat komen, toch?

De malt is relatief licht qua body, maar qua smaak is het een bommetje. Denk zeebries, brak water, appel, maar ook woodsmoke, honing, abrikozen en limoensap. Zelfs een verloren gelopen pomme d’amour, echt waar. En helemaal op de achtergrond zelfs een hint van snoeperige Haribo bears. Dit is apart en erg, erg aantrekkelijk. Ik kan een glimlach van gelukzaligheid niet onderdrukken.

De afdronk gaat echter eerder de umami-kant op. Met een mooie kruidigheid en rokerigheid. De balans is uitstekend.

Wat een leuke Caol Ila, zeg! Het Marsala-vat heeft hier echt een leuke, zoete, snoeperige twist aan gegeven die me helemaal bekoort. Aanrader!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).