Distilleerderij: Strathmill
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Strathmill 9 Year Old 2014/2023 IN2Spirit, ex-Caol Ila Hogshead finish #804611B, 119 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 57.2%

Ileach

Eind november 2023 kondigden Tijs en Steven – de jongens achter de West-Vlaamse bottelaar IN2Spirit – hun 9e en 10e release aan, wederom een Siamese tweeling. Dit keer hadden ze een Strathmill uit 2014 verdeeld over twee vaten: een refill Oloroso Quarter cask en een voormalig Caol Ila hogshead. Tja, we kunnen niet anders dan die tegenover elkaar zetten, natuurlijk. Eindigen doen we met de malt gefinisht op het voormalige Caol Ila vat.

De invloed van het geturfde vat mag op de neus niet onderschat worden. Hij overstemt het karakter van de Strathmill gedeeltelijk en offreert stokvis, appels, zeewier, witte chocolade, mirabellen, banaan en touw… en het werkt erg goed! Dit is een bijzonder aangename neus.

Op smaak komt hij toch wel stevig binnen. Ik hap even naar adem! De smaak is een prima verderzetting van de neus, maar de maritieme toetsen van Caol Ila overstemmen nu toch wel compleet het eerder zachte karakter van Strathmill. Ik weet niet of het fair is om zeggen, maar aangezien ik Caol Ila stukken boeiender vind dat Strathmill, is het in dit geval zeker geen straf. Sterker nog, dit is lekker en blind zou ik eerder aan mijn favoriete Ileach gedacht hebben…

De afdronk is middellang, iets minder maritiem dan verwacht na die smaak. En er zit een vuil kantje aan, moet ik zeggen. Iets wat me een beetje doet denken aan… euh… poetsmiddel? Het is gelukkig niet dominant. Dat is het Caol Ila vat dan weer wel.

Deze Strathmill kon weggeblend worden in de J&B blend of op een ander vaatje gestoken worden ter experiment. Dankjewel, IN2Spirit, om die challenge aan te gaan. Dit was een mooie smaaksensatie. Reken op 97 EUR, net iets meer dan zijn oloroso-broertje, maar hij zit dan ook iets hoger in alcohol. En hij is nog lekker ook!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).