Distilleerderij: Strathmill
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Strathmill 9 Year Old 2014/2023 IN2Spirit, Refill Oloroso Quarter Cask finish #804611A, 183 bts
Kleur: goud
ABV: 55.2%

Appelmoes & Appelsienzeste

Eind november 2023 kondigden Tijs en Steven – de jongens achter de West-Vlaamse bottelaar IN2Spirit – hun 9e en 10e release aan, wederom een Siamese tweeling. Dit keer hadden ze een Strathmill uit 2014 verdeeld over twee vaten: een refill Oloroso Quarter cask en een voormalig Caol Ila hogshead. Tja, we kunnen niet anders dan die tegenover elkaar zetten, natuurlijk. Beginnen doen we met de oloroso gefinishte malt.

De neus is licht zoet op pannenkoeken met graeffe suiker, lichte toetsen van honing en iets floraal waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. De alcohol laat zich opmerken, maar op een goeie manier. Ik krijg nog een aangename toets van yoghurt met ananas en iets fris als van muntthee. Aangenaam.

Prima body en een zachte trap tegen je tanden omwille van het ABV. Eerst komen de zoete toetsen (ik krijg nu zelfs iets van appelmoes), maar die worden relatief snel aan de kant geschoven door tannine, walnoten, kastanjes en een karrenvracht aan witte peper. Zoethout komt zich moeien. Appelsienzeste ook.

De afdronk is middellang, relatief gepeperd en scherp alsook drogend. Gaat van zoet naar bitterzoet naar kurkdroog. Spannend.

Strathmill is een profiel dat mij eigenlijk niet zo ligt. De malt verschijnt dan ook amper op mijn radar (dit is nog maar mijn 23e), maar het is wel één van de betere die ik al geproefd heb. Reken op 95 EUR.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).