Distilleerderij: Glen Spey
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Spey 10 Year Old 2013/2023, IN2Spirit, Amontillado quarter cask #802769A, 176 bts
Kleur: oud goud
ABV: 53.2%

Studieobject

Enkele maanden geleden lanceerde Belgisch bottelaar IN2Spirit hun 7e en 8e release tegelijkertijd. Immers, het ging om een Siamese tweeling, namelijk een 10-jarige Glen Spey waarvan het vat werd verdeeld over twee types sherryvaten: Amontillado en PX. Laat ons die eens head-to-head zetten, beginnende met de malt die in het Amontillado vat werd gefinisht.

Hola! Da’s interessant, maar niet makkelijk. Een mooie zoetheid van karamel en bosbessen en zelfs een hint van mango, maar dat wordt erg snel overstemt door de Amontillado. Dat vertaalt zich naar een klein beetje stinky winky en bitterzoete toetsen. Gist, koeienhuid, walnoten en appelsiensap. Het gaat een beetje op en neer. Ik zei het al: interessant, maar niet makkelijk.

Body en sterkte zijn goed. Het begint allemaal aangenaam zoet – daar heb je de mango weer – maar wordt dan plots toch wel erg bitter. Walnoten, pompelmoes en flink wat tannine van het hout. Bij de tweede slok wordt hij zelfs een beetje scherp. Het is een malt waar je voor moet werken. De balans is hier wat zoek.

De afdronk is kruidig – vooral peper – en bitter op tannine.

Dat moet wel een erg actief vaatje geweest zijn! Dit is een malt die je op tafel zet wanneer je met whiskyliefhebbers ‘aan het werk’ gaat. Een studieobject om te analyseren, maar niet eenvoudig om van te genieten. Het hout is erg dominant. Zo’n 87 EUR.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).