Brouwerij: Brasserie d’Orval
Regio: België
Fles: Orval 2014, 330ml
Kleur: amber
ABV: 6.2%

2014/2019: subliem

Jawel, Orval mag het officiële Authentic Trappist Ale logo op zijn labels zetten, want het wordt gebrouwen door de Cisterciënzers van de Stricte Observatie binnen de muren van de abdij en dit sinds 1932. Maar het mag wel fijntjes aangestipt worden dat het bier sinds 2013 eigenlijk gebrouwen wordt onder leiding van Anne-Françoise Pypaert – een vrouw! Trivia: Orval bottelt zo’n 26.000 flesjes per uur! Okay, dus ik heb zonet een Orval uit 2020 en 2019 geproefd, maar ik heb er nog twee. Nu gaan we wel al iets verder in de tijd, met een flesje dat in 2014 werd afgevuld met vervaldag in mei 2019. Eens kijken welke invloed dat heeft gehad op het biertje. Ook deze schenkt een donker amberkleurig met een spierwitte kraag met grote bellen, die lang overeind blijft.

Nou, op de neus ligt hij alvast heel erg dicht bij de botteling uit 2019. Zoetzuur op pompelmoes, perzik, abrikoos en iets van rozijntjes. Het enige verschil is dat deze een ietwat onfrisse indruk maakt, want ik krijg – weliswaar helemaal op de achtergrond – een toets van putgeurtje. Stel je voor!

Op smaak is daar gelukkig niets van te merken. Wederom een zeer goeie balans tussen zoet en zuur met een licht drogend effect. Sterker nog: op smaak is deze subliem. Hoezo vervaldag 2019? ’t Is van de moet, zeker? Bij het bottelen van Orval wordt een kleine hoeveelheid suiker en een unieke Brettanomyces-cultuur toegevoegd dat voor deze smaakevolutie zorgt. Wel, ik zeg u, na 9 jaar is hij absolute top! Ik ga wat flesjes in een hoekje van de kelder verstoppen tot 2033!

De afdronk is in dit geval lang te noemen, zoetzuur en licht drogend, maar vooral bijzonder smakelijk en dorstlessend. Ik kan me amper bedwingen hier nog een slot van te nemen en dat is goed nieuws!

Deze is duidelijk mijn favoriet van de reeks. Koop u een paar flesjes Orval en leg ze tien jaar aan de kant, you’ll thank me later. Bedankt, Marc!

Geproefd door Mark Dermul op 29/10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)