Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 4 Year Old 2018/2023 De Shilton, Virgin Oak hogshead #2018-1050, 120 bts
Kleur: brons
ABV: 67.5%

Aftershave

In het Vlaamse whiskylandschap – en ver daarbuiten – in Shilton Almeida een graag geziene gast. Altijd vrolijk en grappig is hij sinds enkele jaren het gezicht van de Milk & Honey Distillery uit Tel Aviv. Hij reist de hele wereld rond om de M&H whisky te promoten en doet dat op zeer eigen wijze. En hoewel ik het niet zag aankomen, was ik wel erg blij verrast toen ik de aankondiging van deze nieuwe reeks las: De Shilton, met zijn tronie en beringde hand op het zwart-wit label. Bedoeling is nog meer van zulke flessen uit te brengen, waarbij enkel het juweel in de ring van kleur zal wijzigen en een verwijzing wordt naar het vat waarop de whisky gerijpt heeft. Voor deze eerste editie werd gekozen voor een Virgin Oak hogshead. Ik proefde hem voor het eerst op het Spirits in the Sky festival in Brussel, samen met – hoe kan het ook anders? – de Shilton.

De neus is onmiddellijk erg verleidelijk met speculaas, amandelpasta, tabaksbladeren, sigarenkistje, een erg gekruid stoofpotje van donker fruit en kaneel. Vul gerust verder aan met kruidnagel, glühwein, gekonfijte bloedappelsien, wilde bloemen, origine chocolade, bourbon en vlierbloesemlikeur. Hier is echt van alles aan de gang en het is allemaal erg interessant!

Je zou denken dat je de brandweer moet bellen met zo’n ABV, maar da’s echt niet het geval. De alcohol is stevig, doch mooi geïntegreerd. Alle toetsen van de neus keren weer en worden aangevuld met iets van rozenwater en peperkoek, maar ook linoleum (niet storend!) en plasticine (eveneens niet storend!). Mokka steekt de kop op, alsook een toets van chicorei. Machtig!

De afdronk duurt een eeuwigheid en doet me denken aan Shilton’s aftershave.

Wat een heerlijke M&H! Leuk weetje: in november 2023 werd het vat gevuld met 2 jaar oude lambiek. Dat krijgt dus ongetwijfeld nog een leuk vervolg.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).