Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami, OB 2023
Kleur: oud goud
ABV: 43%

Verdacht Eenvoudig Doch Complex

Deze nieuwe, enigmatische release van Johnnie Walker Blue Label is een samenwerking tussen twee grootheden qua smaakbeleving. Enerzijds hebben we Emma Walker, de Master Blender van Johnnie Walker, anderzijds Kei Kobayashi, de driesterren chef van restaurant Kei in Parijs. Hun bedoeling? De vijfde smaak – umami – in een whisky laten schitteren. Of zoals ze het zelf zo mooi uitdrukten: ‘to unravel the mysterious profile of the Umami flavour.’ Het resultaat is deze Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami in een schitterende verpakking, maar met helaas ook een fors prijskaartje van om en bij de 350 EUR.

De neus is heerlijk fruitig op gekonfijte bloedappelsienen met wat gember en digestieve koekjes op de achtergrond. Daarnaast iets van rode bessen en zacht kruiden met wat gerookte ham! Ja, op de neus al is het umami karakter detecteerbaar. Tot slot nog een beetje chocolade. Het begint allemaal verdacht eenvoudig, maar als je hem wat tijd geeft, blijkt hij aangenaam complex.

Op smaak komt het zoete eerst, alvorens de kruidigheid van zich laat horen met vooral peper en zout en een zachte toets van turf die relatief snel groots wordt. Het lijkt wel alsof het umami karakter door die turf gevormd wordt. Sandelhout en woodsmoke doen hun intrede, terwijl de rode bessen en de bloedappelsienen schitteren. Een whisky waar je toch eventjes moet voor gaan zitten, hoor. Verdacht eenvoudig, maar eigenlijk erg goed!

De afdronk is relatief kort op gekonfijte gember en zoete vruchten.

Ja, hij heeft een umami kantje. Ligt het aan de turf of zou er een extra dosis Mortlach aan te pas gekomen zijn? Wie zal het zeggen. Hoe dan ook een boeiende blend die ik tussen de klassieke Blue Label en de Ghost & Rare Series zou zetten. Mijn enige punt van kritiek is het heftige prijskaartje. Dat neemt niet weg dat de Kerstman toch een flesje mag leveren…

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).