Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami

Tasting Notes Posted on 01/12/2023 20:58

Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami, OB 2023
Kleur: oud goud
ABV: 43%

Verdacht Eenvoudig Doch Complex

Deze nieuwe, enigmatische release van Johnnie Walker Blue Label is een samenwerking tussen twee grootheden qua smaakbeleving. Enerzijds hebben we Emma Walker, de Master Blender van Johnnie Walker, anderzijds Kei Kobayashi, de driesterren chef van restaurant Kei in Parijs. Hun bedoeling? De vijfde smaak – umami – in een whisky laten schitteren. Of zoals ze het zelf zo mooi uitdrukten: ‘to unravel the mysterious profile of the Umami flavour.’ Het resultaat is deze Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami in een schitterende verpakking, maar met helaas ook een fors prijskaartje van om en bij de 350 EUR.

De neus is heerlijk fruitig op gekonfijte bloedappelsienen met wat gember en digestieve koekjes op de achtergrond. Daarnaast iets van rode bessen en zacht kruiden met wat gerookte ham! Ja, op de neus al is het umami karakter detecteerbaar. Tot slot nog een beetje chocolade. Het begint allemaal verdacht eenvoudig, maar als je hem wat tijd geeft, blijkt hij aangenaam complex.

Op smaak komt het zoete eerst, alvorens de kruidigheid van zich laat horen met vooral peper en zout en een zachte toets van turf die relatief snel groots wordt. Het lijkt wel alsof het umami karakter door die turf gevormd wordt. Sandelhout en woodsmoke doen hun intrede, terwijl de rode bessen en de bloedappelsienen schitteren. Een whisky waar je toch eventjes moet voor gaan zitten, hoor. Verdacht eenvoudig, maar eigenlijk erg goed!

De afdronk is relatief kort op gekonfijte gember en zoete vruchten.

Ja, hij heeft een umami kantje. Ligt het aan de turf of zou er een extra dosis Mortlach aan te pas gekomen zijn? Wie zal het zeggen. Hoe dan ook een boeiende blend die ik tussen de klassieke Blue Label en de Ghost & Rare Series zou zetten. Mijn enige punt van kritiek is het heftige prijskaartje. Dat neemt niet weg dat de Kerstman toch een flesje mag leveren…

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Secret Islay 15 Year Old 2007 for MMM

Tasting Notes Posted on 01/12/2023 06:30

Distilleerderij: Secret Islay
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Secret Islay 15 Year Old 2007 for MMM, 50 bts
Kleur: oud goud
ABV: 53.7%

Dunyvaig

 De vierde en laatste release in onze geweldige (al zeggen we het zelf) Black & White Series is afkomstig van Islay. Dit single cask – een sherry hogshead – werd in oktober 2007 te slapen gelegd en gebotteld in augustus 2022 (ja, hij staat al even in ons warehouse te blinken; geen nood, ik heb de flessen regelmatig afgestoft). We proefden hem ruim een jaar geleden en wisten toen dat we hem niet mochten laten ontsnappen, vandaar. En hoewel we niet mogen verklappen van welke distilleerderij hij afkomstig is, kan ik wel zeggen dat ze vlakbij Dunyvaig Castle ligt.

Krachtige en bijzonder uitgesproken neus op maritieme elementen die me onmiddellijk naar de zuidkust van Islay transporteren. Rotsen in de branding, schuimkoppen op de golven en flink wat kelp. Teer en autobanden! Dat gaat perfect hand-in-hand met wat karamel, veel verkoold hout, vanille en appelsienmarmelade. En uiteraard die typische rokerigheid die dit huis zo typeert. Machtig!

Krachtig en romig op de tong! Hij streelt de smaakpapillen met zoete toetsen van karamel, bloedappelsien en zelfs iets van cacao, terwijl de zilte toetsen zich vertalen naar salmiak, teer en olijven. De turfrook is niet dominant, maar wel onmiskenbaar en geeft deze malt warmte en gewicht.

De afdronk is middellang, zacht drogend en een ware battle tussen zoet en zilt. Absoluut heerlijk.

Hun klassieke 16-jarige is een topper, maar deze gaat daar wel erg vlotjes over. We zijn zelfs van mening dat dit bij het beste is wat we al geproefd hebben van deze distilleerderij en bijgevolg ook al bij het beste van wat we zelf hebben gebotteld. Boude uitspraak, het is waar, maar u zal het ongetwijfeld met ons eens zijn als u hem geproefd heeft.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).