Distilleerderij: Secret Islay
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Secret Islay 15 Year Old 2007 for MMM, 50 bts
Kleur: oud goud
ABV: 53.7%

Dunyvaig

 De vierde en laatste release in onze geweldige (al zeggen we het zelf) Black & White Series is afkomstig van Islay. Dit single cask – een sherry hogshead – werd in oktober 2007 te slapen gelegd en gebotteld in augustus 2022 (ja, hij staat al even in ons warehouse te blinken; geen nood, ik heb de flessen regelmatig afgestoft). We proefden hem ruim een jaar geleden en wisten toen dat we hem niet mochten laten ontsnappen, vandaar. En hoewel we niet mogen verklappen van welke distilleerderij hij afkomstig is, kan ik wel zeggen dat ze vlakbij Dunyvaig Castle ligt.

Krachtige en bijzonder uitgesproken neus op maritieme elementen die me onmiddellijk naar de zuidkust van Islay transporteren. Rotsen in de branding, schuimkoppen op de golven en flink wat kelp. Teer en autobanden! Dat gaat perfect hand-in-hand met wat karamel, veel verkoold hout, vanille en appelsienmarmelade. En uiteraard die typische rokerigheid die dit huis zo typeert. Machtig!

Krachtig en romig op de tong! Hij streelt de smaakpapillen met zoete toetsen van karamel, bloedappelsien en zelfs iets van cacao, terwijl de zilte toetsen zich vertalen naar salmiak, teer en olijven. De turfrook is niet dominant, maar wel onmiskenbaar en geeft deze malt warmte en gewicht.

De afdronk is middellang, zacht drogend en een ware battle tussen zoet en zilt. Absoluut heerlijk.

Hun klassieke 16-jarige is een topper, maar deze gaat daar wel erg vlotjes over. We zijn zelfs van mening dat dit bij het beste is wat we al geproefd hebben van deze distilleerderij en bijgevolg ook al bij het beste van wat we zelf hebben gebotteld. Boude uitspraak, het is waar, maar u zal het ongetwijfeld met ons eens zijn als u hem geproefd heeft.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).