Distilleerderij: Glengoyne
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glengoyne 12 Year Old 2010/2023 Cask Owner, The Glen Connection, PX Hogshead #1837, 318 bts
Kleur: brons
ABV: 56.3%

Kerstdram

Enkele vrienden uit Tienen en omstreken bezoeken de Glengoyne distilleerderij, genieten van zowel een uitgebreide toer als een zogenaamde blending masterclass achteraf en beslissen terstond om deel te nemen aan het (nu niet meer actieve) Cask Owner’s Programme. Ze kiezen zorgvuldig een PX hogshead uit en betalen 10 jaar warehousing vooruit. We schrijven 2010. Bedoeling was het vat te bottelen op 11 jaar, maar de pandemie stak daar een stokje voor. Uiteindelijk moesten de drie (Koen, Charly en Glenn) wachten tot juni 2023 alvorens hun vat #1837 gebotteld wordt. Het leverde 318 flessen op. De vatsterkte van 56.3% is indrukwekkend, maar vooral het diep bronzen kleurtje spreekt onmiddellijk tot de verbeelding. Koen (en zijn betere helft) en Charly zakken af naar Gentbrugge om mij hun release voor te stellen (Glenn zat in het buitenland, ocharme, altijd maar werken). Ik was niet alleen aangenaam verrast met de eer, maar vooral ook omver geblazen van deze malt!

Ik heb ‘m nog maar net geschonken en de kamer vult zich al met donkerzoete toetsen die me onmiddellijk in een kerstsfeer brengen. Pruimen en dadels, maar ook crushed hazelnoten en zelfs amandelschaafsel begroeten mijn neusvleugels. Dat evolueert naar peperkoek met amandelschaafsel en Café Noir koekjes. Tot slot nog licht bittere appelsienmarmelade op een bruine toast op zondagochtend. De sherry is actief, onmiskenbaar, maar de mooie spirit van het huis schittert daar nog perfect doorheen. Wat een machtige, gelaagde en complexe neus. Zalig. Verdund wordt hij zelfs iets toegankelijker zonder ook maar iets aan complexiteit in te boeten. Hij wordt helderder qua fruit en de hazelnoten zijn iets meer uitgesproken.

De viscositeit is uitstekend. Hij plakt geweldig. En hoewel de malt met een ferme trap tegen de tanden binnen komt, voel ik niet de neiging hier water bij te doen. Wederom prachtig gelaagd op donker fruit en die toetsen die me aan een kerststol doen denken. Lekker kruidig ook, waardoor je mond heerlijk warm wordt. Maar… alles voor de wetenschap. Dus doe ik er – dik tegen de zin van Charly – een paar druppels water bij. Lo and behold, hij wordt nog beter! Vooral de noten komen beter tot uiting. Naast amandelen en hazelnoten krijg ik nu ook een zachte bitterheid van walnoten. En een heerlijk zoete toets van karamel wordt lekker luid. Machtig.

De afdronk is lang… erg lang. En bevredigend. De malt blijft maar geven. Zelfs met wat water bij.

Indrukwekkend single cask, heren. Kudos met deze selectie! Helaas nergens te koop (tenzij je misschien geluk hebt door eens over Glenn, Koen of Charly’s arm te wrijven met droopy oogjes). Ik kreeg een fles cadeau en ben daar zeer dankbaar voor! De Kerst kan hier alvast niet meer stuk. Grappig detail: het is mijn 30e ontmoeting met Glengoyne.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).