Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Talisker 45 Year Old Glacial Edge, OB 2023, Ice Fractured Cask Finish, 2.455 bts
Kleur: amber
ABV: 49.8%

Ice Fractured Casks

Diageo lanceert de derde en oudste Talisker ooit gebotteld in de zogenaamde Xpedition Oak reeks. Je kan meer details terugvinden op mijn eerdere blogpost, maar om kort te gaan: twaalf zwaar geblakerde vaten werden 4 dagen lang, zonder deksels, op een Canadese gletsjer aan sub-zero temperaturen blootgesteld, waardoor de duigen aan de binnenkant barstten. Tja, 45 graden onder nul, je zou voor minder. ‘Ice Fractured Casks’, noemen ze het. Hierop werd, nadat de vaten teruggekeerd waren naar Schotland, de malt gefinisht die nu als 45-jarige op de markt komt als Talisker Glacial Edge. Het is opnieuw een samenwerking met de non-profit milieuorganisatie Parley for the Oceans. Hier ben ik toch eventjes een paar uurtjes voor in afzondering gegaan. Het is wellicht ook één van de donkerste Talisker malts die ik al in het glas heb gehad. Wat dat glas betreft: voor dit edele vocht haalde ik nog eens mijn Vesl ‘The Professional’ boven.

Waxy, elegante en verleidelijke neus op sandaalhout, zoutkristallen, een bos in volle winter nadat het net zachtjes gesneeuwd heeft, aangevuld met mooie toetsen van steenfruit, sappige persappelsien en pompelmoes. Getoaste eik. Maritiem in het kwadraat. Vanille. Amandelschaafsel. Hint van zeewier en zelfs een toets van scheepstouw en turf. Wat is de overtreffende trap van complex? Complexer?

Oh, god, die eerste sip… hier word ik stil van. Wederom waxy, maar dit keer met een mooie toets van menthol en zachte turf, alvorens wat zout en peper hun intrede doen en zo het bekende en geliefde distilleerderijkarakter (zeg maar Talisker Trinity) verschijnt. Hij wordt erg snel verrassend maar bijzonder aangenaam zoet op toffee en gekonfijte appelsienschillen. De smaaksensatie is intens, op zijn zachts gezegd. De balans is nagenoeg perfect. Vergeet nagenoeg. Zelfs na bijna een halve eeuw rust, is deze malt springlevend. Hij danst op de tong, dankzij de peper die als maar pittiger wordt. Wel? Wat is nu die overtreffende trap van complex? Supercomplex?

De afdronk is heerlijk lang en waxy, waarbij zoet versus zilt blijft nazinderen terwijl de rookontwikkeling je mond bevredigend warm houdt. Lekker maritiem, hoor. Precies wat ik van een Talisker verwacht en zo veel meer. Extra complex? Ubercomplex? Superior complex? Ik geef het op.

Sensationeel! Ik zat al klaar om enkele sarcastische opmerkingen te maken over het hele verhaal rond de ice fractured casks en hoe de marketingmachine van Diageo ons met hun storytelling wil verleiden, maar het lukt me gewoon niet. Deze malt brengt me in vervoering. Koud is mijn wereld, het sneeuwt in mijn hart, er staat ijs op het wit van mijn ogen. Made by the sea, activated by ice! Het prijskaartje is helaas navenant. Ook al is deze Talisker 45 jaar oud; het is weinigen gegeven zo’n 5.300 EUR aan een fles whisky uit te geven. Daarom een groot woord van dank aan Diageo voor het sample. Want we kunnen zeggen wat we willen van deze release, het is toch zomaar even één van de lekkerste malts die ik ooit proefde in het algemeen en voor mij de beste Talisker ooit in het bijzonder. Halleluja!

95/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).