Distilleerderij: Blair Athol
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Blair Athol 8 Year Old 2014/2023 Signatory Un-Chillfiltered Cask Strength for The Nectar, 1st Fill Oloroso Sherry Butt
Kleur: amber
ABV: 60.9%

Krachtpatser

 De jongens en meisjes van The Nectar, wellicht de grootste importeur van spirits in ons landje, selecteerden in de warehouses van Signatory in Pitlochry een oloroso sherry butt dat in 2014 werd afgevuld met spirit van de Blair Ahtol distillery. Na ocharme 8 jaar werd hij gebotteld. De Engelen zijn niet al te gulzig geweest, zo te zien. Goed, dat betekent meer voor ons. In dit geval zelfs meer dan 600 flesjes!

Een heerlijk snoeperig kantje met flink wat karamel en toffee, maar ook een mooie, florale toets. Gaat langzaam maar zeker richting gekonfijte appelsien en chocolade met pralinévulling. Na enkele minuten ademen wordt dat alles overstemt door Café Noir koekjes en mokka. Da’s een prima neus, hoor.

Lekker olieachtig, bijna romig, op de tong. En pittig gekruid ook. Denk nootmuskaat en kruidnagel. Het duurt even voor je speekselklieren de boel geblust hebben, maar eens dat gebeurd is, komen de donkerzoete toetsen in vol ornaat terug. De alcohol laat zich goed voelen, doch is zodanig mooi geïntegreerd dat er absoluut geen water bij moet. Pijptabak en rozijntjes, precies zoals je van een actief oloroso sherryvat mag verwachten.

Een lange, zacht drogende finish is mijn deel.

Een jonge krachtpatser die, mits benaderd met respect, probleemloos de slokdarm traverseert (Mark, serieus?).

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).