Distilleerderij: Balblair
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Balblair 16 Year Old 2007/2023 Hand Bottled at the Distillery, Cask #513
Kleur: goud
ABV: 57.3%

Vriendelijk

Precies een jaar geleden proefde ik een 16-jarige Balblair uit 2006 die hand gebotteld werd in de distilleerderij door mijn makker uit Nederland, Marcel Kip. Dat was toen vat #538 en ik vond hem heerlijk. Helaas kon ik zelf geen flesje bottelen, want ik passeerde er op een zondag en de keet was gesloten. Maar kijk, hier is het volgende vat al (of moet ik vorige zeggen, aan het vatnummer te zien?): vat #513, dat eveneens een bourbonvat betreft, maar op een flink hoger ABV zit.

Wit fruit en graankoekjes zijn de eerste aroma’s die mijn neusvleugels begroeten. Maar met wat geduld (en handwarmte) opent hij mooi naar vanille, zoete mout en wat limoncello. Iets van kokosnoot en wat zoethout. Erg vriendelijk, dat moet gezegd.

Ah, op smaak biedt hij wel veel meer. Toegegeven, je voelt de alcohol, maar water is absoluut overbodig. Nu komt de limoncello eerst en volgen appels en sappige peren. Lichte toetsen van hout met een mooi bittertje als van tamme kastanjes en groenhout. In dat opzicht lijkt hij op een meer uit de kluiten gewassen broertje van de vorige botteling die ik proefde. Maar hij is tegelijkertijd minder complex. Niet dat het stoort, hij is erg lekker.

De finish is intens en nogal herbaal, maar blijft wel zacht zoet op wit fruit en vanille. Op het sterfbed verschijnt plots toch een flink bittertje.

Leuke, heldere Balblair.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).