Distilleerderij: Braeval
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Braeval 10 Year Old 2013/2023 Hart Brothers, Single Cask – Cask Strength
Kleur: witte wijn
ABV: 58.6%

Hoestbonbons

 

Braeval – ook wel gekend onder de naam Braes of Glenlivet – is zo’n whisky die niet al te vaak op mijn radar verschijnt. Dit is een erg jonge malt – net een tiener – gebotteld op vatsterkte door het bekende Hart Brothers. Hij is bijzonder bleek.

Erg frisse en herbale neus op vanille, bloemen, Rucola hoestbonbons, appels en kruisbessen. Hooi en citrusschillen, maar ook iets van bruistabletten, wat ik dan weer wat moeilijker vind. Eerder gewoontjes.

Op smaak verraadt hij zijn erg jonge leeftijd. De new make-y toetsen zijn onmiskenbaar. Nu… ik hou wel van new make, maar dit heeft een decennium lang gerijpt, toch? Neen, dit is underwhelming, zoals ze zo mooi zeggen in het Engels. Vanille, hoestbonbons en weinig meer. Erg gewoontjes inderdaad.

De afdronk is middellang maar compleet zielloos.

Wat een vreemde keuze om dit reeds te bottelen. En dan nog 90 tot 100 EUR voor een flesje? Dat is wel een beetje te veel van het goede. Thx, Manny!

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).