Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 20 Year Old 1988/2008 for Premium Spirits Belgium, Virgin American Wood Hogshead #4019, 290 bts
Kleur: koper
ABV: 53.0%

Premium

Premium Spirits, onder de deskundige leiding van Claudia Hamm, heeft al heel wat leuke vaatjes op het palmares. Dit is er zo eentje van erg lang geleden. Het betreft een BenRiach uit 1988 nog wel. Ik haalde in dat jaar mijn rijbewijs als 18-jarige snuiter. Na twintig jaar op virgin oak werd deze gebotteld op vatsterkte. Als ik me goed herinner werd dit vat zelfs destijds geselecteerd door toenmalig BenRiach-verzamelaar en Malt Maniac Bert Bruyneel!

Heerlijk kruidige fruitsla op meloen, perzik en pruimen alsook een hint van groene banaan en iets van groene druiven. Hazelnoten en zachte houtkrullen. Toffee op de achtergrond. Erg lekker, zo veel is zeker.

De sterkte van de malt is nagenoeg perfect. Papaya, meloen, groene banaan, druiven, gebakken appels met een flink kruidig randje van nootmuskaat, kruidnagel en zelfs wat chili peper. Stevige jongen met flink wat diepgang, dankzij een heerlijk streepje woodsmoke. Karamel en iets van orangettes verschijnt. Wordt langzaam maar zeker ietwat droog, maar wel op een elegante manier.

Ja, in de heerlijk lange afdronk wordt je mond helemaal droog gezet nadat groene banaan en appelsienschillen, munt en meloen de revue gepasseerd zijn.

Oh, wat een klassiek profiel van BenRiach. ‘Zo maken ze hem niet meer, meneer’. Ik weet het. Zalige malt. Dankjewel voor het sample, Wouter.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).