Distilleerderij: Blair Athol
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Blair Athol 13 Year Old 2008/2021 Carn Mor Strictly Limited, Oloroso Sherry Hogsheads, 1.062 bts
Kleur: vol goud
ABV: 47.5%

Uitgeput

Blair Athol is in de laatste vijftien jaar nog niet eens 40 keer op mijn radar verschenen. Het schijnt nochtans een mooie distilleerderij te zijn. Wat er ook van zij, in het glas zit een 13-jarige uit 2008 gebotteld door Morrison Scotch Distillers (zoals ze zich tegenwoordig noemen) afkomstig uit oloroso sherry hogsheads. Bijna 1.100 flessen sterk was deze release, weliswaar versneden naar 47.5%.

De neus is in alle eerlijkheid een beetje saai. Ik krijg zoete mout, maar weinig meer. Iets van menthol en één verloren gelopen abrikoos en that’s it, ben ik bang. Goh, ja, het had erger gekund. Hij heeft alleszins geen enkele off-note.

Hoewel hij mooi olieachtig is van structuur, biedt hij op smaak nog minder dan de neus beloofde. Nu heb ik enkel nog zoete mout, maar die wordt wel wat ontsierd door bittere toetsen van de eik. Waren dit uitgeputte oloroso hogsheads, misschien?

Het resultaat is een middellange, droge en bijna astringente finish.

Nu weet ik weer waarom Blair Ahtol zo weinig op mijn radar verschijnt. Reken op zo’n 75 EUR. Dankjewel voor het sample, Benny.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).