Brouwerij: ‘t IJ
Regio: Nederland
Fles: ’t IJ Bokbier Spirit
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Moutwijn

Als we dan toch bezig zijn met het proeven van spirits van brouwerijen… In Amsterdam kan je brouwerij ’t IJ bezoeken, waarvan ik dankzij mijn goeie vriend Benny VDB al enkele biertjes aan de lippen kon zetten. En lo and behold, die zijn ook aan het stoken gegaan, want ze wilden van hun bokbier een jenever gaan maken, godbetert. Sterker nog, hij is ondertussen al op de markt (op 30% ABV in een oplage van 1.000 flessen) en wordt op twee verschillende locaties geproduceerd: bij The Stillery in Amsterdam (waar hij momenteel ligt te rijpen als moutwijn) en bij Dada Chapel in Gent! Laat ik maar snel eens van hun spirit gaan proeven, alvorens ze hier ook selderij en karwijzaad aan gaan toevoegen…

Verrassend zoete neus op, euh… anijs en zwarte chocolade! Origine chocolade uit Ecuador, lijkt dit wel. Met een mooi ziltje, zelfs. Da’s leuk! Blind zou ik dit als een gin bestempeld hebben.

Clean, cleaner, cleanst! Zoet en zilt tegelijkertijd, waarbij het laatste alvast de lakens naar zich toe trekt. Maar wel erg goed in zijn genre (i.e. spirit). En best pittig, hoor en dat is niet enkel het ABV dat spreekt. Deze lijkt nu al wat kruidigheid te vertonen. Mooi!

Middellange finish, nog meer zoet versus zilt (waarbij het zilt nog overtuigender wint dan op de tong) en een zachte kruidigheid die langzaam wegdeemstert.

Leuk! Dankjewel, Benny, dat was boeiend.

Geproefd door Mark Dermul op 04-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)