Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Spirit: ’t IJ Bok

Tasting Notes Posted on 15/11/2023 16:30

Brouwerij: ‘t IJ
Regio: Nederland
Fles: ’t IJ Bokbier Spirit
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Moutwijn

Als we dan toch bezig zijn met het proeven van spirits van brouwerijen… In Amsterdam kan je brouwerij ’t IJ bezoeken, waarvan ik dankzij mijn goeie vriend Benny VDB al enkele biertjes aan de lippen kon zetten. En lo and behold, die zijn ook aan het stoken gegaan, want ze wilden van hun bokbier een jenever gaan maken, godbetert. Sterker nog, hij is ondertussen al op de markt (op 30% ABV in een oplage van 1.000 flessen) en wordt op twee verschillende locaties geproduceerd: bij The Stillery in Amsterdam (waar hij momenteel ligt te rijpen als moutwijn) en bij Dada Chapel in Gent! Laat ik maar snel eens van hun spirit gaan proeven, alvorens ze hier ook selderij en karwijzaad aan gaan toevoegen…

Verrassend zoete neus op, euh… anijs en zwarte chocolade! Origine chocolade uit Ecuador, lijkt dit wel. Met een mooi ziltje, zelfs. Da’s leuk! Blind zou ik dit als een gin bestempeld hebben.

Clean, cleaner, cleanst! Zoet en zilt tegelijkertijd, waarbij het laatste alvast de lakens naar zich toe trekt. Maar wel erg goed in zijn genre (i.e. spirit). En best pittig, hoor en dat is niet enkel het ABV dat spreekt. Deze lijkt nu al wat kruidigheid te vertonen. Mooi!

Middellange finish, nog meer zoet versus zilt (waarbij het zilt nog overtuigender wint dan op de tong) en een zachte kruidigheid die langzaam wegdeemstert.

Leuk! Dankjewel, Benny, dat was boeiend.

Geproefd door Mark Dermul op 04-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Spirit: Stokhove Crazy Joe 144 Proof

Tasting Notes Posted on 15/11/2023 06:30

Distilleerderij: Stokhove
Regio: België
Fles: Crazy Joe, spirit 144 Proof
Kleur: oud goud
ABV: 72%

Less is more?

Dankzij mijn gabber Pat kon ik ook een sample te pakken krijgen van de Crazy Joe spirit op 144 Proof, wat zoveel betekent als 72% ABV, dus zo goed als new make spirit, right? Hij heeft nochtans al een kleurtje, dus heeft al hout gekust. De spirit werd gestookt en te slapen gelegd op 13/06/2019. Het sample dateert van 22/10/2021, dus is dit ocharme iets meer dan 2 jaar oud en kan nog lang geen whisky genoemd worden. Ik ben eens benieuwd, maar als het vorige sample dat ik proefde enige referentie mag zijn, vermoed ik dat dit ook een tikkeltje ruw gaat worden. Ik hou alvast wat water gereed. Verrassend genoeg is deze gewoon goudkleurig, lang niet zo donker als zijn voorgangers. Dat moet aan het vat liggen, maar ik heb geen idee welk vat dit geweest is…

Butterscotch en Quality Street karamelbonbons, die platte schijven. Dat is het eerste wat ik op de neus ontwaar. Helaas is dat ook het laatste – dus het enige – wat ik op de neus ontwaar. Nee, da’s niet helemaal waar. Ik krijg ook nog toetsen van jonge takken en pannenkoekenbeslag. Dit valt mij allemaal best mee, ook al is het wat eenvoudig. Less is more?

Nadat ik een eerste slok heb genomen bekijk ik het label van het sample nog eens goed, want ik kan amper geloven dat dit 72% zou zijn. De aanzet is licht en zelfs een tikkeltje waterachtig. De smaak, echter, zit best wel goed. Karamel en nog meer karamel, maar met een kruidige ondertoon van peper en hout. Eenvoudig, alweer, maar niets mis mee.

De afdronk is relatief lang (voor een ABV van 72% zou ik eigenlijk ‘kort’ moeten zeggen, toch?), maar offreert niets meer behoudens een vreemde, maar niet onaangename lactische toets. Chocomelk?

Wat moet ik hiervan denken, Pat? Weet jij wat hiervan het vervolg zal worden? Laat het mij weten, alstublieft. En bedankt voor het sample.

Geproefd door Mark Dermul op 04-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)