Distilleerderij: Dailuaine
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Dailuaine 11 Year Old 2008/2019 High Spirits, LongValley Selection, 1st Fill Sherry Butt #08/1062/4, 642 bts
Kleur: mahonie
ABV: 56.5%

Flirten met de Grens

Goh, Dailuaine is ook weer zo’n distilleerderij die amper op mijn radar verschijnt. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat slechts zo’n 2% als single malt op de markt verschijnt en de rest bestemd is voor de blenders – met Johnnie Walker op kop, overigens. In het glas zit een 11-jarige uit 2008, afkomstig uit een 1st fill sherry butt, gebotteld door het Zwitserse High Spirits in hun zogenaamde LongValley Selection, een label waaronder ze ondertussen al meer dan 20 whisky’s uitbrachten. Aan de slag voor mijn 21e ontmoeting met deze distilleerderij.

Hola, da’s een zoete neus! Kersenlikeur, ahornsiroop, dadels en vijgen, pruimenconfituur, café latté en kandijsuiker… een waar snoepje wat me blind niet onmiddellijk aan whisky zou doen denken. Maar wel lekker, hoor. Ik ben een zoetkauw, ik beken.

Op smaak is het meer van hetzelfde: pruimen, vijgen, dadels… aangevuld met bloedappelsienen en bergamot, maar ook walnoten en… oppassen nu, want hij wordt flink geparfumeerd. Neen, hij wordt niet zepig, maar hij flirt wel met de grens. Wordt plots pikant en redelijk droog, maar alles blijft wel binnen het aanvaardbare. Phew, dat scheelde niet veel.

De afdronk is relatief lang, mierzoet en kruidig om dan een flink bittere en droge dood te sterven.

Ja, ik kan me voorstellen dat dit een dankbaar vat is om in een blend te verwerken. Als single cask is het wat moeilijker, want erg zoet en tegelijkertijd flink geparfumeerd en drogend. Maar als je van dit profiel kan genieten – en dat kan ik! – dan is het verre van slecht. Integendeel, zelfs. Bedankt voor het sample, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-09-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).