Distilleerderij: Dalmunach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Dalmunach 5 Year Old 2016/2022, 3006 Whisky for DV Vins & Rumology, Fernando de Castilla Octave, 71 bts
Kleur: amber
ABV: 63.0%

Lucifers

Dit is het tweede Dalmunach sample dat ik nog ergens achter in mijn samplekast terugvond. Het betreft een jonge Dalmunach die gebotteld werd voor het Belgische DV Vins (uit Houffalize) en al even Belgische Rumology (uit Bilzen) door de naar mijn mening toch wel visionaire Nederlandse bottelaar 3006 Whisky (uit Budel-Schoot). De malt werd gerijpt op een Fernando di Castilla Octave. Watte? Een octaaf is een klein vaatje en Fernando de Castilla is een bodega uit Spanje, genaamd naar de koning die een groot deel van Andalusië veroverde in de 13e eeuw. Okay, de les is voorbij, tijd om aan het proeven te gaan.

Boeiende neus op allerhande agrums, een toets van sulfer (niet storend, als van vers afgestreken lucifers), abrikozen en griesmeelpudding (smoelpap in ’t Vlaams). Okkernoten hebben het laatste woord. Maar het feit dat deze op 63% zit merk je op de neus absoluut niet.

Ook op smaak is het duivels hoge ABV amper merkbaar. Stevige aanzet, tuurlijk, maar ik hap niet naar adem. Ik krijg opnieuw flink wat zoetzure toetsen van allerhande agrums, met pompelmoes op kop. Sultanas komen midpalate sterk opzetten, alsook een flink herbale toets die me echt wel aanstaat. Dit is boeiend, zeker voor zulke jonge leeftijd.

De afdronk is middellang en zoet. Mooi.

Eigenlijk geen sippin’ whisky en ook geen zomerdrammetje. Dit is een whisky waar je even voor moet gaan zitten en van genieten tijdens een ernstig gesprek. Does that make sense? Helaas nergens meer te vinden (dat komt er van als je een sample meer dan een jaar in de kast vergeet).

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-09-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).