Distilleerderij: Deanston
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Deanston 10 Year Old 2012/2023 Whisky Tasting Festival Utrecht, Cask #374, 309 bts
Kleur: licht goud
ABV: 51.0%

WTF

Elk zichzelf respecterend whisky festival brengt een eigen festivalbotteling uit, zo ook Norbert Tebarts met zijn onvolprezen WTF (grappig!) in Utrecht. Neen, het staat uiteraard niet voor die Engelse uitdrukking; wel voor Whisky Tasting Festival. Voor de editie van afgelopen september 2023 koos hij een Deanston uit 2012.

Mooie, zoete neus op muesli en granola, jonge Jonagold appels en een zachte, lekkere waxy toets. Een mix van kaarsvet en kalk op een leisteen, zeg maar. Nog wat groene banaan, rabarberconfituur en limoenschillen. Graeffe suiker op de achtergrond. Kon zomaar een verre neef van Clynelish zijn (wat als compliment bedoeld is).

De body is prima, de sterkte eveneens. Komt mooi kruidig en romig binnen op granola en citrusfruit. Wat zoethout en anijszaad gaan appels en iets van onrijpe ananas voor. Flink wat klassieke moutsuikers. Doet me nu wat minder aan Clynelish denken, maar eerder aan wat old school Deanston (wat ook als compliment bedoeld is).

De afdronk is middellang, wederom wat kalkachtig en waxy op appels en brooddeeg. Blijft lekker zoet op moutsuiker.

Een instant classic als u het mij vraagt. Verkrijgbaar (nog steeds, geloof ik) voor zo’n 75 EUR. Da’s een no brainer, eerlijk gezegd.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-09-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).