Distilleerderij: onbekend
Regio: Highlands
Fles: The Targe 12 Year Old Highland Single Grain Scotch Whisky
Kleur: vol goud
ABV: 40%

Klein Schild

The Targe is een graanwhisky uit de Highlands waarvan de herkomst niet bekend wordt gemaakt. De fles is uitsluitend verkrijgbaar in de discount supermarktketen Lidl in Duitsland. Daar is ze verkrijgbaar voor amper 23 EUR. Echter, aangezien dat we weten dat het een graanwhisky uit de Highlands is, is de keuze wel beperkt tot oftewel Loch Lomond (vlakbij de grens met de Lowlands) oftewel Invergordon, net ten noorden van Inverness.

Brave, maar niet onaardige neus op mais, vanille, banaan en witte chocolade. Leuke verrassing: de toets van houtlijm die ik vaak bij jonge graanwhisky ontwaar, is hier absoluut afwezig. Nog wat marsepein en groene druiven. Ja, dit is toch verrassend aangenaam, hoor.

Op smaak kan hij zijn herkomst (lees: graanwhisky) niet wegsteken. Mierzoet op vanille, boterkoekjes en pruimencake maar ook witte peper en iets van houtkrullen. Komt erg jong over (tja, dat is hij ook, natuurlijk). Maar laten we eerlijk zijn: dit valt allemaal best mee.

Nou, die afdronk is verrassend lang, zoet en zacht drogend.

Doe er een blokje ijs bij en zet je op een zonovergoten terras en deze jonge graanwhisky stelt niet teleur. Een Targe is trouwens een klein, rond schild dat Schotse strijders droegen. Pas in de 18e Eeuw werd het vertaald naar ‘iets om naar te mikken’ wat dan later verbasterde tot ‘target’. Vandaar ook het label, natuurlijk. Dankjewel, Peter, voor het sample.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).